Pizza z grilla Broil King

Pizza z grilla Broil King

Można powiedzieć, że smakoszy pizzy jest tak samo wiele ile jej rodzajów. Niektórzy wolą na puszystym inni na cienkim spodzie. Zdania podzielone jak pizza na kawałki chwilę po tym jak ląduje przed nami ten aromatyczny, kolorowy, gorący i chrupiący posiłek. Danie które jak mogłoby się wydawać proste w przygotowaniu może czasem przysporzyć nam małe trudności. Jednakże nic nie cieszy tak jak sprawdzone i pewne ciasto na pizzę którego możemy być pewni za każdym razem.

W procesie przygotowania pizzy niemałą rolę odgrywa również temperatura. Domowe piece nie mają do zaoferowania zbyt szerokiego zakresu temperatur stąd propozycja aby pizzę przygotować inaczej. NaGrillu J

Grille gazowe Broil King oferują szeroki wachlarz temperatur a co najważniejsze pozwalają osiągać wysoką temperaturę rzędu 400 st. C (w krótkim czasie) która pozwala upiec pizzę z aromatycznym chrupiącym spodem i dowolnymi składnikami na jej górze.

Proponuję prosty przepis na ciasto. Każdemu kto posiada wszechstronne grille Broil King polecam aby go wypróbował i przygotował domową pizzę która „schodzi” z pieca po ok 4 - 5 minutach a jeszcze szybciej z talerza;)

Składniki:

  1. 400 g mąki pszennej (najlepsza jest mąka do pizzy typ 00, jeśli nie masz takiej w domu skorzystaj z mąki typu 550, 600; im większa zawartość glutenu w mące tym lepiej).
  2. 200 g obranych pomidorów (mogą być z puszki)
  3. 1 ząbek czosnku
  4. 200 ml letniej wody
  5. 12 g drożdży
  6. 6 łyżek oliwy z oliwek extra vergine
  7. 1 łyżeczka cukru
  8. Sól
  9. Pieprz

 

Przygotuj ciasto na pizzę. Zagnieć mąkę ze szczyptą soli z drożdżami rozpuszczonymi w wodzie z cukrem. Dodaj 3 łyżki oliwy i wyrabiaj do momentu aż powstanie jednolite ciasto. Odstaw na ok. 2 godziny do wyrośnięcia. Zmiksuj pomidory ze szczyptą soli. pieprzu i ząbkiem czosnku. Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę obsypaną mąką. Podziel na 4 kulki. Każdą kulkę rozwałkuj a gotowy placek przełóż na drewnianą łopatkę do pizzy obsypaną mąką lub semuliną. Rozprowadź na cieście przygotowany wcześniej sos pomidorowy pozostawiając białe brzegi.

Włącz grilla Broil King. Palniki ustaw na maksymalną temperaturę a na ruszczcie postaw kamień do pizzy: http://nagrillu.pl/inne/161-Zestaw-do-pizzy-z-termometrem-Broil-King-0060162698156.html

http://nagrillu.pl/inne/22-Zestaw-do-pizzy-Grill-Pro-0060162981555.html

Składniki do pizzy wg. uznania. Moja propozycja to ser mozzarella, pepperoni i pieczarki a po upieczeniu pizzę można przybrać w świeżą rulokę. Wspaniałym dodatkiem jest również oliwa extra vergine która warto delikatnie skropić pizzę po upieczeniu.

Kiedy wskaźnik temperatury na grillu wskaże ok 300st C zsuń przygotowaną pizzę z łopatki na kamień i pozostaw na ok 4-5 minut. Po tym czasie pizza jest już gotowa.

Pizza z grilla to niecodzienny widok. Tak przygotowane danie zrobi wrażenie na gościach podczas wspólnego ucztowania ale również ze względu na prostotę przygotowania świetnie sprawdzi się jako urozmaicenie menu z grilla na co dzień.

SMACZNEGO!

Będziemy wdzięczni za Wasze opinie po przetestowaniu przepisu;)

Jeśli masz pytania, zadzwoń. Chętnie udzielimy wszelkich informacji. Zapraszamy do naszego salonu gdzie możesz wypróbować możliwości grilli Broil King i przekonać się o ich zaletach. Na miejscu organizujemy również warsztaty kulinarne w tym pieczenie pizzy;)