Przepis na pizzę z grilla - Prosto, szybko, smacznie

Przepis na pizzę z grilla - Prosto, szybko, smacznie

Przepis na pizzę z grilla
Prosto, szybko, smacznie

Składniki:

  • Passata Pomidorowa (Przecier pomidorowy w kartoniku)

  • Przyprawy ( Bazylia, Oregano, Pieprz )

  • Szynka parmeńska, salami, lub szynka konserwowa

  • Ser mozarella lub cheddar

  • Pomidor

  • Oliwki z migdałami

  • Ciasto (z własnego wyrobu lub gotowe –polecamy „Tesco Spód do pizzy świeży 400 g”)

  • Rukola

Sposób przygotowania z ciasta gotowego.

Ciasto dzielimy na 4 równe części, posypujemy mąką i rozwałkowujemy je, by zwiększyć jego powierzchnię o 50-60%.

Spód do pizzy polecamy rozwałkowywać w kwadrat, by zaoszczędzić czas oraz nie marnować niepotrzebnie ciasta.

Kolejnym krokiem jest ułożenie ciasta na łopacie, którą uprzednio posypaliśmy mąką - dzięki temu nasza pizza bez problemu zsunie się na kamień.
Po pierwszych czynnościach możemy przejść do wykańczania naszego dania.
Zaczynamy od posmarowania ciasta passatą pomidorową, którą przyprawiamy bazylią, pieprzem i oregano, po czym posypujemy spód utartym serem.
Następnie układamy składniki, które naszym zdaniem najbardziej ukazują włoski charakter i smak potrawy: szynkę, oliwki oraz pomidory.
Teraz nareszcie możemy przystąpić do części najważniejszej, czyli pieczenia.
Za pomocą łopaty wkładamy pizze do piekarnika z rozgrzanym kamieniem szamotowym (min. do 300
o C), i pieczemy około 4-5 minut.
Po wyjęciu pizzy kroimy ją na 4 kawałki, po czym przed podaniem posypujemy ją rukulą. Teraz przyszedł czas na najprzyjemniejsze – jedzenie :)
Smacznego !