Przepis na austriackie naleśniki Palatschinken.

Przepis na austriackie naleśniki Palatschinken.

Austriackie Naleśniki Palatschinken

Palatschinken to Austriacka wersja klasycznych naleśników. Pod względem pulchności znajdują się pomiędzy francuskimi Crêpes, a amerykańskimi Pancakes z kolei swoją pulchność zawdzięczają pianie z białek.

Sposobów podania jest wiele. Część osób nadziewa je dżemem lub owocami, inni podają je na słono - zamiast słodkiego nadzienia używają połączenia warzyw, serów, mięs i nie tylko!

Wiemy już co to Palatschinken, lecz jak je przygotować?

Poniższy przepis został opracowany przez firmę Krampouz.
Do dzieła !

Składniki na 5 porcji:

- 250g mąki pszennej.

- 5 jajek.

- 500ml mleka częściowo odtłuszczonego 1,5%.

- 30g roztopionego masła.

- 1 łyżka cukru.

- Szczypta soli.

Jak przygotować ciasto?

- Do miski dodaj mąkę, 5 żółtek, cukier oraz sól, a następnie dokładnie wymieszaj.

- Powoli dodawaj mleko, aby otrzymać gładkie, pozbawione grudek ciasto.

- Ubij 4 białka na sztywną pianę po czym ostrożnie wymieszaj je z wcześniej przygotowanym ciastem.

- Odstaw na około 30 minut. Przed smażeniem dodaj ostudzone, roztopione masło.

Smażenie:

- Wylej półtorej chochli ciasta na płytę naleśnikarni i rozprowadź je równomiernie po jej powierzchni. Opcjonalnie możesz użyć rozsiewacza do ciasta, który wchodzi w skład zestawu do naleśników Krampouz.

- Smaż przez około 30 sekund.

- Gdy brzegi zaczną się rumienić, odwróć naleśnik przy pomocy szpatułki i smaż przez kolejne 30 sekund.

Propozycje podania:

Aby naleśniki nie były nudne, polecamy eksperymentować z różnymi rodzajami dżemów. Udekorujcie je lodami, sosem waniliowym, cukrem pudrem, owocami lub sorbetem. Świetną opcją jest również podanie ich na słono z serem feta oraz szpinakiem.