Przepis na francuskie naleśniki Crêpes.

Przepis na francuskie naleśniki Crêpes.

Francuskie naleśniki Crêpe na słodko

Crêpe to francuska odmiana klasycznych naleśników, są one największym oraz najcieńszym rodzajem naleśników, przez co uchodzą za najtrudniejsze do przyrządzenia, ale posiadając dobry przepis usmażenie ich to tylko kwestia praktyki.

We Francji panuje zwyczaj smażenia naleśników w święto Ofiarowania Pańskiego, wywodzi się on z V wieku, gdy papież Gelazjusz I nakazał częstować pielgrzymów pochodzących z Rzymu właśnie takimi naleśnikami.

Możliwości ich podania jest wiele. Jedni wolą przyrządzać je na słodko, inni używają mąki gryczanej, która nadaje im charakterystyczny, idealny dla słonego nadzienia smak.

Poniższy przepis na słodką wersję tych francuskich naleśników został przygotowany przez firmę Krampouz i był sprawdzony na naleśnikarni Krampouz Billig.

Składniki na 10 porcji:

- 500g mąki pszennej.

- 200g cukru.

- 3 jajka.

- Szczypta soli.

- 50g roztopionego masła.

- 1 litr mleka półtłustego.

Sposób przygotowania ciasta:

- Do miski dodaj cukier, roztopione masło, sól oraz jajka.

- Miksuj składniki i stopniowo dodawaj mąkę pszenną oraz pół szklanki mleka półtłustego, aby otrzymać gładkie, pozbawione grudek ciasto.

- Powoli dodaj resztę mleka.

- Odstaw otrzymane ciasto na około godzinę przed smażeniem naleśników!

Smażenie:

- Wylej półtorej chochli ciasta na nagrzaną płytę naleśnikarni, po czym równomiernie je rozprowadź. Jeśli posiadasz zestaw do naleśników Krampouz napełnij rozsiewacz ciastem następnie rozprowadzaj ciasto do opróżnienia rozsiewacza (pierwszy obrót rozsiewacza powinien być wykonany w przeciągu 2-3 sekund).

- Smaż do momentu zarumienienia się brzegów naleśnika.

- Odwróć naleśnik przy pomocy szpatułki i smaż przez około 10 sekund.

Propozycje podania:

W przypadku słodkiej wersji tego francuskiego naleśnika polecamy nadzienie czekoladowo-truskawkowe (zamiast czekolady można użyć np. kremu Nutella), jednak zachęcamy do eksperymentowania z różnymi nadzieniami.