Przygotuj się na zimę w Kanadyjskim stylu!

Przygotuj się na zimę w Kanadyjskim stylu!

Według powszechnej opinii wędzenie i grillowanie to domena letnich miesięcy, natomiast zimą pozostaje jedynie wspominać charakterystyczny smak i aromat świeżo uwędzonych lub grillowanych potraw.

Na szczęście w praktyce wygląda to zupełnie inaczej.

Gdy ma się pod ręką odpowiedni sprzęt świąteczne grillowanie przy kubku gorącej czekolady może sprawiać równie wiele radości co wakacyjne grillowanie przy kuflu zimnego piwa.

Przykładem takiego sprzętu będą urządzenia Kanadyjskiej firmy Broil King, a konkretniej wędzarnia SMOKE™ oraz seria grilli węglowych KEG™.

W tym artykule dowiecie się więcej o ich budowie oraz działaniu, a także doradzimy w wyborze pomiędzy tymi dwoma typami urządzeń.

Dlaczego Broil King?

Pewnie wielu z was nurtuje pytanie – „Dlaczego akurat Broil King? Przecież na rynku jest masa konkurencyjnych firm!”.

Firmę Broil King od początku definiowała jakość wykonania ich produktów. Wszystkie komponenty wykorzystywane przy produkcji urządzeń takich jak wędzarnie SMOKE™ czy grille węglowe z serii KEG™ wykonywane są w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie. Gwarantuje to najwyższą jakość materiałów użytych podczas ich produkcji, co przekłada się również na ich wydajność oraz wytrzymałość.

Kolejną ważną cechą wyróżniającą firmę Broil King na tle konkurencji jest pełna dostępność części zapasowych. Każda część, nawet najmniejsza śrubka jest dostępna do kupienia na stronie producenta. Eliminuje to potrzebę poszukiwania alternatywnych, często niekompatybilnych części – w przypadku urządzeń Broil King wystarczy odnaleźć pożądaną część na schemacie urządzenia i dodać ją do koszyka.

Firma Broil King oferuje również bogatą bazę przepisów, wśród których znajdziecie potrawy, które rozgrzeją całą rodzinę w zimowe wieczory.

Wiecie już teraz, dlaczego warto postawić na firmę Broil King, więc teraz zapoznamy was bliżej z wędzarniami SMOKE™ oraz grillami węglowymi KEG™.

Wędzarnia gazowa Broil King SMOKE™.

Wędzenie to jedna z najpopularniejszych metod utrwalania żywności. Pozwala ono na przygotowanie dużej ilości potraw do długotrwałego przechowywania, a także nadaje im niepowtarzalny aromat oraz smak. Bo przecież nic nie smakuje i pachnie tak dobrze, jak świeżo uwędzona szynka, no, chyba że szynka uwędzona w wędzarni gazowej Broil King SMOKE™.

Wędzarnia SMOKE™ to urządzenie zaprojektowane z myślą o całorocznym wędzeniu. Pozwala jej na to szereg rozwiązań technicznych, których nie uświadczycie w podobnych cenowo urządzeniach.

O jakie rozwiązania chodzi? Już tłumaczymy.

  1. Modyfikowalne wnętrze.

Wędzarnia SMOKE™ została zaopatrzona w 4 oddzielne regulowane ruszty ze stali szlachetnej, które wraz z 16-stoma haczykami oraz stojakiem do pieczeni i żeberek dają niespotykane dotąd możliwości dostosowania wędzarni do swoich potrzeb. Ryby? Kiełbasa? W wędzarni SMOKE™ uwędzisz wszystko!

  1. Rozkładany ociekacz.

Wyciąganie uwędzonej szynki może być bardzo brudną czynnością. Z rozkładanym ociekaczem ze stali szlachetnej problem zabrudzonej tłuszczem posadzki przechodzi do historii.

  1. Pojemnik na wodę oraz tacka na zrębki.

Nieodłączną częścią procesu wędzenia, jest nadawanie autentycznego aromatu oraz posmaku drewna za pomocą tlących się zrębków z różnych typów drzew owocowych.

Do ich przechowywania idealnie nada się wykonana ze stali szlachetnej tacka, w której wyłożone wiórka po rozpaleniu zaczną się tlić, wytwarzając aromatyczny dym.

Jak wiadomo, dym bardzo wysusza wędzone potrawy, dlatego należy odpowiednio je nawilżać. Z tego właśnie powodu do wędzarni SMOKE™ została załączona stalowa tacka na wodę, dzięki której o kwestię nawilżania potrawy zadba sama wędzarnia.

  1. Palnik ze stali szlachetnej.

Polskie zimy potrafią dać w kość. Aby wędzone w zimie potrawy zachowały odpowiednią temperaturę, należy zadbać o wysoką temperaturę wewnątrz wędzarni.

Szybkie nadawanie temperatury w wędzarni SMOKE™ to zadanie palnika o mocy 4,4 kW. O jego wytrzymałość również nie należy się martwić, ponieważ został wykonany z wysokiej jakości stali szlachetnej, a dodatkowo posiada 3-letnią gwarancję.

Za płynną kontrolę nad mocą palnika odpowiadają zawory Linear-Flow™, które pozwalają na precyzyjne kontrolowanie temperatury wewnątrz wędzarni.

  1. Solidna konstrukcja i izolacja.

Dużą rolę przy wyborze wędzarni pełni jakość wykonania. Również w tym przypadku firma Broil King nie próżnowała.

Drzwi oraz ściany wędzarni zostały wykonane z podwójnych stalowych ścianek, między którymi znajduje się pustka powietrzna. Takie rozwiązanie wraz z dwudrzwiową konstrukcją zapewnia znakomite utrzymywanie ciepła w trakcie zimy nawet podczas dosypywania wiórek wędzarniczych. Jakby tego było mało, to dla dodatkowej izolacji ciepła oraz dymu w wędzarni SMOKE™ zastosowano specjalne uszczelki wykonane z włókna szklanego, oraz zestaw regulowanych zapięć.

Jeśli jednak zajdzie potrzeba zmniejszenia temperatury wewnątrz wędzarni to specjalne otwory wentylacyjne Roto-Draft™ wam w tym pomogą!

Jak można się domyślić, ze względu na swoją pojemność wędzarnia SMOKE™ to dość duży sprzęt. Spore rozmiary nie przeszkadzają jednak w swobodnym jej przenoszeniu, a to wszystko dzięki kółkom zapewniającym mobilność wędzarni. O stabilność urządzenia nie ma się co martwić, całość została zamontowana na solidnej stalowej podstawie, aby wędzarnia mogła spokojnie pracować nawet podczas silnego wiatru.

  1. Dodatkowe funkcje.

Każdy lubi wygodę, prawda?

Firma Broil King zadbała więc o to, aby wędzarnia SMOKE™ była wyposażona w dodatkowe funkcje, które zwiększą komfort użytkowania.

Jedną z nich są wieszaki na akcesoria, dzięki którym wszystkie potrzebne przyrządy zawsze będą pod ręką.

Warto również wspomnieć o otwieraczu do butelek, który będzie w pobliżu, gdy zajdzie potrzeba ugaszenia pragnienia.

Elektroniczna zapalarka zagwarantuje błyskawiczne uruchomienie wędzarni za każdym razem bez potrzeby jej otwierania.

Jak widać wędzarnia Broil King SMOKE™ to wszechstronne urządzenie, pozwala ono na wędzenie różnych typów potraw jednocześnie, oraz zapewnia prostotę i wygodę użytkowania.

Cokolwiek by to nie było – wędzarnia SMOKE™ sobie z tym poradzi.

Po bardziej szczegółowe informacje na jej temat zapraszamy pod ten adres.

W dalszej części artykułu mamy coś idealnego dla fanów grillowania, którzy chcieliby spróbować swoich sił w wędzeniu, a mianowicie grille węglowe Broil King KEG™!

Grille węglowe Broil King KEG™.

Historia grilli kamado sięga Japońskiego okresu Kofun, kiedy to z Chin do Japonii sprowadzone zostały ceramiczne naczynia o nazwie yan. Japończycy szybko zaadaptowali owe naczynia do swoich potrzeb nadając im wspominaną już wcześniej nazwę kamado.

Jednak to dopiero pod koniec okresu Meiji Japończycy zaprojektowali urządzenie o nazwie mushi-kamado, które stało się swego rodzaju prototypem dla współczesnych grilli ceramicznych.

Na przestrzeni lat grille ceramiczne ulegały wielu zmianom, które pozwoliły im na podbicie serc wielu fanów grillowania.

Jednak ceramiczna konstrukcja niosła za sobą wiele wad, które skłoniły firmę Broil King do zaprojektowania serii własnych urządzeń w znanym już stylu kamado, czyli rodzinę grilli KEG™.

Czym wyróżniają się grille Broil King na tle sprawdzonych już grilli ceramicznych? Tego dowiecie się w tej części artykułu.

  1. Wytrzymałość.

Główną wadą grilli ceramicznych jest ich mała wytrzymałość.

Wystarczy, aby temperatura na zewnątrz spadła do -10°C, by rozgrzana ceramiczna kopuła mogła pęknąć. O swobodnym transporcie na długie dystanse również nie ma mowy, ceramiczna konstrukcja nie jest odporna na uderzenia, które mogą spowodować trwałe uszkodzenia mechaniczne.

Firma Broil King projektując grille z serii KEG™ zadbała o to, aby były one na tyle wytrzymałe, by można było je zawiesić na haku i przewieźć.

Z tego również powodu zamiast ceramiki postawiono na sprawdzoną już stalową konstrukcję. Takie rozwiązanie uodparnia KEG’a na uszkodzenia mechaniczne, dodatkowo czyniąc go lżejszym. Warto również wspomnieć, że w przeciwieństwie do pokrywy ceramicznej stalowa nie pęknie przy niskich temperaturach, dzięki temu grille KEG™ idealnie nadają się na zimowe grillowanie.

  1. Izolacja i kontrola nad temperaturą.

Skoro już o niskich temperaturach mowa, to warto wspomnieć o doskonałej izolacji cieplnej w grillach z serii KEG™.

Sprawdzona już dwuścienna stalowa konstrukcja połączona z uszczelką wykonaną z włókna szklanego gwarantuje doskonałe utrzymywanie temperatury wewnątrz grilla. Pozwala to na osiąganie temperatur sięgających nawet 400°C oraz długie kilkugodzinne grillowanie!

Aby dodatkowo uszczelnić grill KEG™ zastosowano w nim stalowe zapięcie, które dociska pokrywę, niwelując tym samym problem uciekającej temperatury przez lukę pomiędzy pokrywą a korpusem.

Grille KEG™ są tak szczelne, że mogą pełnić również rolę małej wędzarni, a w połączeniu ze znanymi już z wędzarni SMOKE™ otworami wentylacyjnymi Roto-Draft™ możemy bardzo łatwo kontrolować temperaturę oraz poziom dymu.

Dwa otwory wentylacyjne Roto-Draft™ znajdujące się w grillach z serii KEG™ gwarantują niespotykaną dotąd kontrolę nad temperaturą.

Ich otwarcie wpuści więcej powietrza do wnętrza grilla, jednocześnie zwiększając w nim temperaturę. Zamknięcie otworów ograniczy przepływ powietrza, co poskutkuje zmniejszeniem temperatury.

  1. Łatwość w transporcie.

Jak już wspominaliśmy, grill węglowy KEG™ jest bardzo wytrzymały.

Mimo swojej wytrzymałości jest o wiele lżejszy od grilli ceramicznych. Znacznie ułatwia to przenoszenie grilla, który dodatkowo został wyposażony w specjalny uchwyt oraz dwa duże kółka, dzięki którym nie potrzeba dużej siły, aby przewieść grilla na taras.

Dla osób kochających grillowanie w plenerze firma Broil King zaopatrzyła grille KEG™ w specjalny uchwyt do zawieszenia grilla na haku samochodowym.

  1. Ruszty.

Wszystkie grille z serii KEG™ wyposażone zostały w masywny ruszt żeliwny o średnicy 48 cm, który znakomicie utrzymuje temperaturę oraz pozwala na nadawanie potrawom charakterystycznego – diamentowego wzoru. Jest również na tyle duży, aby można było na nim grillować sporą pieczeń!

Jeśli to jednak nadal za mało to w zestawie znajduje się również chromowany stalowy ruszt, który podwoi powierzchnię grillowania, a dzięki obrotowemu stojakowi nie zablokuje dostępu do rusztu żeliwnego!

Więcej informacji na temat grilli z serii KEG™ znajdziecie pod tym adresem.

Grille KEG™ to idealny wybór dla osób, które podczas zimy tęsknią za charakterystycznym smakiem oraz aromatem potraw z grilla.

Dzięki niemal perfekcyjnej izolacji cieplnej wnętrze grilla nie straci temperatury nawet w bardzo niskich temperaturach. Będą one również idealne dla osób, które chcą spróbować swoich sił w wędzeniu potraw, dzięki dwóm otworom wentylacyjnym Roto-Draft™ można precyzyjnie decydować o ilości dymu znajdującego się pod pokrywą KEG’a.

Wędzarnia gazowa SMOKE™ trafi w gusta fanów wędzenia. Jej bogate wyposażenie pozwala na wędzenie wielu różnych potraw jednocześnie, a dwudrzwiowa izolowana konstrukcja zapewni doskonałe utrzymywanie dymu oraz temperatury nawet podczas dosypywania zrębków.

To od was zależy decyzja, czy w pełni poświęcicie się wędzeniu w wędzarni SMOKE™, czy może połączycie grillowanie i wędzenie kupując grill z serii KEG™.