Akcesoria do grillowania ryb Broil King®
Ryby są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, białko, witaminę D oraz mnóstwo składników mineralnych, takich jak jod, selen, fluor, magnez czy wapń, dlatego też powinniśmy je jeść nawet kilka razy w tygodniu. Grillowanie ryb to świetny sposób, by wydobyć z nich maksimum smaku. Jak jednak to zrobić, by ryba się nie rozpadła, nie przypaliła i smakowała wybornie?
Zacznijmy od wyboru ryby. Przede wszystkim zawsze używajmy ryb świeżych, nigdy nie grillujmy mrożonych. Najpierw należy je oskrobać, wypatroszyć, umyć i bardzo dokładnie osuszyć.
Techniki grillowania są bardzo różne. Najprostszą metodą jest oczywiście grillowanie na ruszcie. Odpowiednia temperatura i właściwie dobrane przyprawy pozwalają stworzyć wyśmienite i szybkie danie. W trakcie grillowania ryb bezpośrednio na ruszcie przydają się akcesoria takie jak – łopatka. Dzięki niej z łatwością można obrócić przysmak na drugą stronę, bez obaw o rozpadnięcie się mięsa na drobne kawałki.
Długa łopatka Baron 64030 - wykonana ze stali szlachetnej, długa część robocza, dzięki której z łatwością można obrócić dużą rybę. Długość 44,7 cm
Długa łopatka Imperial 64010 - wykonana ze stali szlachetnej z długą i szeroką podstawą. Długość 48 cm
Wyśmienitym rozwiązaniem w przygotowaniu ryby na grillu będzie użycie płyty żeliwnej a dokładnie jej płaskiej powierzchni. Dzięki opcji wykorzystania do grillowania każdej ze stron możliwe jest przygotowanie na niej praktycznie każdej potrawy - różnych rodzajów mięsa czy warzyw, ale także smażenia jajek oraz naleśników czy tworzenia wielu innych potraw, na które będziecie mieć ochotę. Płyta żeliwna zastąpi patelnię, dzięki czemu unikniesz nieprzyjemnych zapachów w domu. Płyta doskonale akumuluje i równomiernie rozprowadza ciepło. Została pokryta emalią porcelanową zabezpieczającą przed przywieraniem i korozją.
Kolejnym doskonałym pomysłem będzie zakup kosza do grillowania ryb. Z jego pomocą bez trudu odwrócisz rybę na drugą stronę albo otoczysz ją dodatkami, które pozostaną ciasno zamknięte w koszu. Używając kosza będziesz mieć pewność, iż przygotowywana ryba pozostanie w całości.
Kosz do ryby Grill Pro 21015 - idealny ,nieprzywierający kosz na rybę, z odczepianą rączką. Wymiary: 40 cm x 17,5 cm
Kosz do grillowania 65070 - zamknięta konstrukcja z doczepianym uchwytem. Wymiary: 56 cm x 32 cm x 6 cm
Jeśli kiedykolwiek mieliście okazje skosztować potrawy przygotowanej z pomocą deski do grillowania to z pewnością było to jedne z lepszych wrażeń smakowych. Dania w ten sposób przygotowane uzyskują wyjątkowy aromat, a Ty jako szef kuchni z łatwością zaskoczysz gości ciekawym sposobem podania. Dym unoszący się z deski umieszczonej nad palnikiem nadaje potrawie z grilla nie do opisania smak. Grillowanie na desce to rozwiązanie, które pozwala nadać potrawom bardzo subtelny zapach dymu i rozgrzanego drewna. Jest to produkt wielofunkcyjny, ponieważ może służyć jako akcesorium do grillowania, wędzenia a nawet serwowania potraw.
Deski cedrowe doskonale pasują do przygotowania ryb i drobiu. Łosoś grillowany na desce cedrowej uzyska delikatny a zarazem głęboki wędzony aromat. Natomiast deski klonowe polecamy do przygotowania czerwonego mięsa. Oczywiście każdą deskę można wykorzystać do innych typów potraw np.: serów pleśniowych.
Przed użyciem deskę należy namoczyć przez około 30 minut w wodzie i natrzeć olejem stronę, na której umieszczamy jedzenie.
Firma Broil King® oferuje następujące deski do grillowania:
63280 Cedrowa Deska Do Grillowania Premium Broil King®
Zestaw zawiera 2 deski wykonane w 100% z oryginalnego, czerwonego cedru. Delikatny ich aromat idealnie komponuje się z rybami i drobiem. Wymiary: 19 cm x 38 cm x 0,95 cm każda
00281 Deska Do Grillowania Cedrowa Grill Pro
Zestaw zawiera 2 deski wykonane z naturalnego w 100% czerwonego cedru kanadyjskiego. Deska nada niewiarygodnego smaku rybie, kurczakom, i każdej innej potrawie. Wymiary 30 cm x 14 cm x ok. 1 cm każda
Komentarze
Aktualnie brak komentarzy!
Zostaw komentarz