Salsa z grillowanym ananasem

person Opublikowane przez: Dominika Gibas list W: Przepisy W dniu: comment Komentarze: 0 favorite Wejścia: 80

Ta salsa to idealne połączenie słodyczy grillowanego ananasa, soczystych pomidorów i pikantnego chili. Dzięki dodatkowi świeżej kolendry, imbiru i limonki zyskuje egzotyczny charakter, a ketchup i miód nadają jej wyjątkowej głębi smaku. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do grillowanych mięs, ryb, taco czy nachosów.

Składniki 

  • ½ ananasa

  • 3 pomidory

  • ½ główki czosnku

  • 2 czerwone cebule

  • 2 doniczki świeżej kolendry

  • 2 papryczki chilli

  • 2 limonki

  • kawałek imbiru (ok. ½ sztuki)

  • 200 g ketchupu/ passaty

  • 2 łyżeczki miodu/ cukieru brązowego

Przygotowanie 

1. Na początku obierz ananasa, pokrój go w plastry i zgrilluj z obu stron, aż lekko się skarmelizuje.

2. Następnie pokrój ananas w drobną kostkę.

3. Pomidory przekrój na pół, zgrilluj, a potem również posiekaj w drobną kostkę.

4. Imbir i czosnek obierz i zetrzyj na tarce na drobnych oczkach.

5. Następnie czerwoną cebulę pokrój w drobną kostkę, a papryczki chili posiekaj – jeśli pozostawisz pestki, salsa będzie miała bardziej wyrazisty, ostry smak.

6. Limonkę sparz wrzątkiem, zetrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok.

7. Na koniec posiekaj świeżą kolendrę.

8. Wszystkie przygotowane składniki połącz w misce.

9. Dodaj ketchup/ passatę oraz miód/ cukier brązowy, dokładnie wymieszaj i odstaw na kilkanaście minut, aby smaki się przegryzły.

Smacznego !!!

DSC_9097_1(1).jpg          

Komentarze

Aktualnie brak komentarzy!

Zostaw komentarz

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota Styczeń Luty Marzec Kwiecień Maj Czerwiec Lipiec Sierpień Wrzesień Październik Listopad Grudzień
  • Rejestracja

Rejestracja nowego konta

Masz już konto?
Zaloguj się Lub Zresetuj hasło