Ruszty Flav-R-Cast™ w grillach firmy Broil King®

person Opublikowane przez: Sklep NaGrillu list W: Ciekawostki W dniu: comment Komentarze: 0 favorite Wejścia: 37

Ruszty Flav-R-Cast™ w grillach gazowych Broil King®

Podstawowym elementem każdego grilla są niewątpliwie ruszty. To na nich układamy wszystkie potrawy i to między innymi one odpowiadają za nadawanie im odpowiedniej temperatury.

W tym artykule opiszemy unikalną konstrukcję rusztów Flav-R-Cast™, oraz opowiemy jak przekłada się ona na rezultaty podczas grillowania.



1. Dwustronność

Jak sama nazwa rusztów firmy Broil King® wskazuje są one dwustronne. Co to oznacza?

Ruszty stosowane w grillach Premium firmy Broil King® posiadają dwie strony:

Stożkową, która pełni funkcję klasycznego rusztu. Strona ta pozwala na uzyskanie wysokiej temperatury na szczycie rusztu i jednoczesne zmniejszenie powierzchni styku rusztu z potrawą.

To właśnie na niej przyrządzimy steki z charakterystycznym diamentowym wzorem, który jest przez wielu uznawany za wyznacznik dobrze przyrządzonego mięsa.

Rynienkową, która jest stworzona do grillowania tłustych potraw. Jak jej nazwa wskazuje zamiast klasycznego stożka posiada ona małe rynienki, które pomagają w odprowadzaniu tłuszczy z potraw.

Oznacza to, że nadmiar tłuszczów i soków z przerośniętej karkówki nie trafi bezpośrednio na aromatyzery Flav-R-Wave™, tylko proces jego odparowywania zacznie się już w rynienkach rusztu Flav-R-Cast™, co pozytywnie przełoży się na końcowy smak potrawy.



2. Jak ruszty Flav-R-Cast™ nadają potrawom temperaturę?

Użyteczność rusztów Flav-R-Cast™ nie tkwi jedynie w ich dwustronności, ale również w sposobie jakim nadają one temperaturę grillowanym przez nas potrawom.

Temperatura zostaje przekazywana przez ruszty na dwa sposoby:

Bezpośrednio, czyli poprzez styk mięsa z powierzchnią rusztu. Temperatura przekazywana bezpośrednio dociera do potrawy praktycznie natychmiastowo i to w znacznie większej intensywności.

To właśnie przez bezpośrednie przekazywanie temperatury możemy uzyskać diamentowy wzór na stekach, jednak jest również druga strona medalu – gdy powierzchnia, która przekazuje temperaturę bezpośrednio jest zbyt duża potrawa może ulec przypaleniu.

Właśnie dlatego powierzchnia styku w rusztach Flav-R-Cast™ wynosi zaledwie 1mm. Jest ona wystarczająca do nadania potrawom diamentowego wzoru, ale nie na tyle duża, aby przypalić większą część potrawy.

Drugim sposobem jest dostarczanie temperatury do potrawy metodą pośrednią.

Ciepło, które wytwarzają palniki Dual-Tube™ jest kumulowane przez wszystkie elementy, które znajdują się w pobliżu źródła ciepła. Takim elementem są między innymi ruszty Flav-R-Cast™, które dzięki wykorzystaniu przy ich produkcji dużej ilości materiału kumulują o wiele więcej ciepła od klasycznych rusztów żeliwnych. Ciepło to jest przekazywane do potraw za pośrednictwem promieniowania elektromagnetycznego, które penetruje wnętrze potrawy jednocześnie przekazując jej temperaturę.

Gęste ułożenie żeberek rusztu również pozytywnie przekłada się na równomierne rozprowadzanie ciepła. Im więcej punktów, z których promieniuje ciepło tym mniejsza szansa na jego nierównomierne rozprowadzenie.



3. Z jakich materiałów wykonane są ruszty Flav-R-Cast™

Wiemy już dlaczego ruszty Flav-R-Cast™ są dwustronne, oraz w jaki sposób przekazują ciepło potrawom, ale co z materiałem wykonania?

Firma Broil King® przygotowała dwa rozwiązania:

a. Ruszty żeliwne

Zdecydowanie najpopularniejsza i najtańsza wersja rusztów Flav-R-Cast™. Żeliwo jest znane z tego, że świetnie kumuluje otrzymywaną temperaturę, co w przypadku rusztów jest bardzo pożądaną cechą.

Zmniejsza to znacznie czas nagrzewania się rusztu, co redukuje zużycie gazu, oraz zwiększa potencjalną temperaturę maksymalną.

Niestety, drugą cechą, z której znane jest żeliwo jest konieczność jego regularnej konserwacji. Aby ruszty żeliwne utrzymywały swoją jakość należy konserwować je po każdym grillowaniu za pomocą oleju roślinnego. Wykonując tę czynność nakładamy cienką warstwę ochronną, która zapobiega przywieraniu oraz rdzewieniu rusztów. Żeliwna konstrukcja nie lubi się również zbytnio z wodą, także mycie ich w zmywarce niestety odpada.

b. Ruszty z odlewu stali nierdzewnej

Stalowe ruszty to droższa z dwóch wersji rusztów Flav-R-Cast™.

Stal nierdzewna, jak dobrze wiadomo – nie rdzewieje. Eliminuje to konieczność każdorazowej konserwacji rusztów oraz umożliwia mycie rusztów w zmywarce.

Ruszty stalowe nie kumulują jednak tak dobrze temperatury, jak ich żeliwny odpowiednik, przez co musimy użyć nieco więcej mocy aby utrzymać na nich temperaturę.

Za swoimi udogodnieniami idzie niestety wysoka cena pojedynczych rusztów, jednak jeśli zechcemy je wymienić nie musimy decydować się od razu na pełen komplet.

Mamy nadzieje, że powyższe informacje przybliżyły Was nieco do swojego grilla, który kryje w sobie mnóstwo małych sekretów.

Komentarze

Aktualnie brak komentarzy!

Zostaw komentarz

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota Styczeń Luty Marzec Kwiecień Maj Czerwiec Lipiec Sierpień Wrzesień Październik Listopad Grudzień
  • Rejestracja

Rejestracja nowego konta

Masz już konto?
Zaloguj się Lub Zresetuj hasło