Przepis na Brownie

SKŁADNIKI
* 200 g masła (oraz niewielka ilość rozpuszczonego masła do wysmarowania formy)
* 200 g czekolady deserowej, pokruszonej na mniejsze części
* 3 jaja
* 1 opakowanie cukru wanilinowego
* 160 g cukru
* 1 łyżka mąki pszennej (oraz niewielka ilość do oprószenia blaszki)
* 200 g orzechów włoskich niewielka ilość kakao do dekoracji
PRZYGOTOWANIE
Orzechy włoskie i pistacje prażymy w nagrzanym grillu do 160°C przez 10-12 minut. Następnie odstawiamy do wystudzenia.
Przestudzone orzechy i pistacje siekamy w grubszą kostkę, przekładamy je do miski, dodajemy 1 łyżkę mąki pszennej, całość mieszamy.
W garnku na małym ogniu rozpuszczamy masło z czekoladą (nie podgrzewamy zbyt mocno).
Blaszkę smarujemy rozpuszczonym masłem i oprószamy niewielką ilością mąki.
3 jaja wbijamy do czystej miski, dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy. Całość ubijamy za pomocą trzepaczki (delikatnie podbijamy, nie ubijamy na sztywną pianę). Do ubitych jajek z cukrem dodajemy masę z masła i czekolady. Całość mieszamy za pomocą trzepaczki.
Na sam koniec dodajemy uprażone i posiekane orzechy i pistacje. Całość mieszamy i wylewamy na blaszkę lub do żeliwnych garnuszków 56054, następnie wkładamy do grilla na kamień szamotowy nagrzanego do 170°C na 15minut
Komentarze
Aktualnie brak komentarzy!
Zostaw komentarz