Zalety grilla gazowego Broil King®
Wszyscy miłośnicy grillowania szybko zauważyli wiele zalet grilla gazowego, który gwarantuje szybkie, łatwe i w miarę czyste grillowanie a dodatkowo marka Broil King® zapewnia solidność i wydajność. Tym, którzy wahają się czy wybrać ten rodzaj urządzenia przedstawiamy kilka zalet:
1. Szybko się nagrzewa
Sprzęt głównej linii Broil King® zaopatrzony został w palniki Dual-Tube™, będące autorskim pomysłem marki. Palniki o dużej średnicy, wykonane z wysokiej jakości stali szlachetnej, zawierają dwa rzędy płomieni. Unikalna konstrukcja grilla gazowego pozwala na równomierne rozchodzenie się temperatury i szybsze nagrzewanie urządzenia, nawet przy niskiej temperaturze na zewnątrz. W zależności od wyboru wysokości temperatury - grill gazowy jest gotowy do użycia po kilku-kilkunastu minutach.
2. Kontrola temperatury
Dlatego przygotowanie idealnych wysmażonych steków będzie o wiele łatwiejsze - grille gazowe marki Broil King® zaopatrzone są w wielostopniowe zawory, znajdujące się pod pokrętłami, co pozwala na precyzyjną jej regulację.
3. Zdrowsze grillowanie
Ponadto w urządzeniach można znaleźć opatentowany system aromatyzerów Flav-R-Wave™, starannie skonstruowaną pokrywę, a także dwustronne ruszty stalowe lub żeliwne, które odpowiadają za gromadzenie wytapiającego się z mięsa tłuszczu oraz tworzenie na nim charakterystycznego wzoru. Do jedzenia nie przedostają się żadne szkodliwe substancje, nie ma też dymu, popiołu ani charakterystycznych dla węgla zabrudzeń.
Popularnym mitem jest to, że smak potraw z grilla jest dziełem węgla i bez niego potrawy będą nudne i bez smaku. Jest to wielki błąd, ponieważ za charakterystyczny „grillowy” smak potraw odpowiadają odparowywane soki i tłuszcze. W przypadku grilli węglowych zadaniem węgla jest jednocześnie nadawanie temperatury, jak i odparowywanie skapujących na nie tłuszczów co przekłada się na łączenie z nimi szkodliwych substancji. W grillach gazowych za temperaturę odpowiadają palniki, a za smak aromatyzery.
Aromatyzer to element grilla wykonany ze stali szlachetnej, który jest umieszczony bezpośrednio nad palnikami. Jego zadaniem jest ochrona palników, pomoc w równomiernym rozprowadzaniu temperatury oraz jak wcześniej wspomnieliśmy – tworzenie unikalnego smaku poprzez odparowywanie soków oraz tłuszczy prosto do grillowanych potraw.
4. Wszechstronność użytkowania
Wykorzystana w grillach odpowiednia technologia daje możliwość przygotowania niemal każdego dania na które ma się ochotę. Można przygotować steka, na rożnie upiec kurczaka czy większy kawałek mięsa a nawet przygotować wyszukane desery.
5. Tanie, wygodne i bezpieczne użytkowanie
Gaz jest wydajny i ekonomiczny jeśli porównamy go do brykietu/węgla do grilla węglowego
6. Łatwe czyszczenie
Czyszczenie grilla gazowego zdecydowanie różni się od czyszczenia grilla węglowego. Przede wszystkim nie musimy się martwić o brudzący brykiet/węgiel czy pylącą sadzę a ilość zbierającego się podczas grillowania brudu będzie o wiele mniejsza.
Komentarze
Aktualnie brak komentarzy!
Zostaw komentarz