Grill gazowy czy węglowy? Który wybrać?
Można chyba śmiało powiedzieć, że grillowanie w Polsce to już swego rodzaju tradycja, a z roku na rok staje się ono jeszcze popularniejsze. Prawie każda osoba mająca ogród posiada w nim własnego grilla, a to dlatego, że potrawy na nim przyrządzone mają unikalny smak i aromat, którego nie odtworzymy na zwykłej patelni. Ci, który nie mają swoich „własnych kilku metrów” za domem chętnie wybierają się w plener, aby urządzić grilla z bliskimi na świeżym powietrzu. Wiele z tych osób stawia na grill węglowy ze względu na cenę, wagę oraz specyficzny posmak nadawany potrawom.
Zadajmy sobie jednak pytanie, czy aby na pewno grille węglowe oferują lepszy smak i możliwości niż te gazowe? W tym artykule przedstawimy zalety obu rozwiązań i obalimy popularne mity na temat grilli gazowych.
Zalety grilli węglowych
Główną zaletą grilli węglowych jest ich cena. Grille węglowe ze względu na mniejszą ilość komponentów posiadają zdecydowanie niższą cenę niż grille gazowe, dlatego też duża część osób decyduje się na zakup tańszego sprzętu.
Kolejną ich zaletą jest waga oraz łatwość transportu. Za sprawą tych dwóch rzeczy grille węglowe są najpopularniejszą opcją, jeśli chodzi o wyjazdy poza miasto. Są łatwe do przeniesienia, lekkie i do działania wymagają jedynie węgla.
Niestety trudności mogą pojawić się już w momencie samego rozpalania – każdy z nas choć raz przekonał się, że trzeba się nieźle nagimnastykować, aby porządnie rozpalić grilla węglowego , a później utrzymać stałą temperaturę w palenisku.
Zalety grilli gazowych
Kto choć raz skorzystał z grilla gazowego ten wie, że wygoda to jedna z charakterystycznych zalet grilli gazowych. Problem niezapalania się grilla lub jego wygasania w przypadku grilli gazowych Broil King nie istnieje. Uruchomienie grilla gazowego to kwestia przekręcenia pokrętła sterującego mocą palników i naciśnięcia przycisku zapalarki.
Za precyzyjną kontrolę nad temperaturą i moc w grillach gazowych Broil King odpowiadają palniki Dual-Tube™ i zawory Linear-Flow™. Nie musimy brudzić sobie rąk węglem, czy kontrolować dopływu powietrza do piekarnika – system PGT™ robi to za nas. Dzięki rozwiązaniom zawartym w tym systemie błyskawicznie osiągniemy pożądaną temperaturę, a dzięki świetnej izolacji piekarnika utrzymamy ją nawet podczas wietrznej pogody. Chcąc sprawdzić jaka temperatura aktualnie znajduje się wewnątrz piekarnika, wystarczy zerknąć na wbudowany w pokrywę termometr, a jeśli chcemy grillować perfekcyjne steki, to warto zaopatrzyć się w specjalny termometr do mierzenia wewnętrznej temperatury mięsa.
Jedną z największych zalet grilli gazowych jest smak i aromat grillowanych na nich potraw. Popularnym mitem jest to, że smak potraw z grilla jest dziełem węgla i bez niego potrawy będą nudne i bez smaku. Jest to wielki błąd, ponieważ za charakterystyczny „grillowy”smak potraw odpowiadają odparowywane soki i tłuszcze. W przypadku grilli węglowych zadaniem węgla jest jednocześnie nadawanie temperatury, jak i odparowywanie skapujących na nie tłuszczów co przekłada się na łączenie z nimi szkodliwych substancji. W grillach gazowych za temperaturę odpowiadają palniki, a za smak aromatyzery.
Aromatyzer to element grilla wykonany ze stali szlachetnej, który jest umieszczony bezpośrednio nad palnikami. Jego zadaniem jest ochrona palników, pomoc w równomiernym rozprowadzaniu temperatury oraz jak wcześniej wspomnieliśmy – tworzenie unikalnego smaku poprzez odparowywanie soków oraz tłuszczy prosto do grillowanych potraw.
Dzięki temu, że tłuszcze nie mają bezpośredniego kontaktu z palnikami i dnem piekarnika czyszczenie grilla gazowego jest banalnie proste. Wystarczy rozgrzać go do temperatury ok. 300°C i poczekać aż resztki jedzenia ulegną spaleniu. Po wypalaniu pozostanie wyczyścić grilla szczotką i zakonserwować ruszta olejem.
Jeśli jednak jest się fanem podwędzanych potraw, można zaopatrzyć się w żeliwną lub stalową skrzynkę do wędzenia, która po dodaniu do niej wilgotnych zrębków drewna pomoże nadać charakterystyczny dla danego typu drzewa posmak i aromat.
Warto również wspomnieć o wszechstronności, jaką oferują grille gazowe Broil King. Grill gazowy nie ogranicza nas tylko i wyłącznie do kiełbasek, steków czy żeberek. Równie dobrze może on stać się piecem chlebowym lub klasycznym piekarnikiem konwekcyjnym, na którym przygotujemy kurczaka prosto z rożna. Dzięki ogromnej ilości akcesoriów możemy w pełni spersonalizować grilla do swoich potrzeb. Pizza? Nie ma problemu, z kamieniem szamotowym przygotujemy świetną pizzę w zaledwie parę minut. Może placki ziemniaczane? Dzięki płycie żeliwnej staje się to możliwe.
Dzięki ogromnej ofercie fimy Broil King na pewno znajdziecie grill idealny dla siebie! Mały i mobilny Porta-Chef? A może solidny i elegancki Baron?
Podsumowując, mity o tym, że jedzenie z grilla gazowego jest bez smaku pozostają mitami – Grille gazowe oferują ogromne możliwości i prezentują się zdecydowanie lepiej w ogrodzie niż zwykły – prosty grill węglowy, lecz to od Was zależy ostateczna decyzja.
Komentarze
Aktualnie brak komentarzy!
Zostaw komentarz