Dowiedz się jak wybrać odpowiednią naleśnikarkę !
Wybierz odpowiednią naleśnikarkę i rozsmakuj się w fantastycznych naleśnikach !
Czym kierować się przy wyborze naleśnikarki?
Firma Krampouz, która jako pierwsza wprowadziła naleśnikarki na rynek, swoją działalność rozpoczęła już w 1949 roku, a na rynek międzynarodowy wkroczyła w 1980. Na początku specjalizowali się jedynie w urządzeniach przeznaczonych do gastronomii, lecz wraz z upływem lat wkroczyła również na rynek naleśnikarni domowych.
Przez tak długi okres czasu firma Krampouz dopracowała jakość swoich naleśnikarek do perfekcji, dzięki czemu klienci mają ogromny wybór produktów, które górują nad konkurencją.
Poniżej znajdziecie kilka porad jak wybrać odpowiednią naleśnikarkę, aby smażenie naleśników było czystą przyjemnością.
Prąd czy gaz?
Wybór źródła energii to jedna z najważniejszych decyzji podczas zakupu naleśnikarki, ponieważ to od niego zależy w jakich warunkach będzie ona używana.
- Naleśnikarki elektryczne są bardzo uniwersalne w kwestii miejsca użytkowania. Zasilanie prądem pozwala na używanie ich wewnątrz pomieszczeń, jak i na zewnątrz pod warunkiem, że będą miały dostęp do gniazdka. Naleśnikarki zasilane prądem nagrzewają się do 200°C w około 12 minut, a za kontrolę temperatury odpowiada elektroniczny termostat. Jak już wspomnieliśmy, nieznacznym minusem naleśnikarni elektrycznych jest mała mobilność spowodowana koniecznością obecności gniazdka w pobliżu, przez co jesteśmy nieco ograniczeni długością kabla.
- Naleśnikarki gazowe są o wiele mocniejsze od naleśnikarek elektrycznych dzięki zastosowaniu w nich jako źródła energii butli z gazem. Gwarantuje to dużą mobilność oraz szybki przyrost temperatury, + 200°C uzyskamy już w 5 minut! Za mankament możemy uznać to, że w modelach gazowych nie ma termostatu, a temperaturę regulujemy manualnie oraz fakt, że nie są przeznaczone do użytku w nieprzystosowanych do tego pomieszczeniach. Natomiast w ogrodzie, lokalu gastronomicznym lub odpowiednio wentylowanym pomieszczeniu spiszą się na medal.
Jaki typ płyty wybrać?
Podczas wyboru naleśnikarki należy zadać sobie pytanie, jak często będziemy jej używać – pozwoli nam to na dobranie odpowiedniej płyty grzewczej.
Za najlepsze są uznawane płyty żeliwne dzielące się na 2 typy:
- obrabiane mechanicznie (skrawane)
- emaliowane.
Są one przeznaczone dla osób, które chcą przygotowywać duże ilości naleśników w jak najmniejszym czasie.
- Płyta obrabiana mechanicznie jest o wiele grubsza, a co za tym idzie, bardziej wytrzymała od pozostałych płyt, lecz wymaga odpowiedniej konserwacji przed i po użyciu.
Jako, że nie jest ona pokryta żadną powłoką, musimy „stworzyć” ją sami. Żeby tego dokonać, używamy oleju, którym pokrywamy powierzchnie naleśnikarki. Dodatkowo po każdym naleśniku należy przetrzeć powierzchnie płyty ręcznikiem papierowym lub padem do czyszczenia Krampouz, a po zakończeniu smażenia wyczyścić płytę kamieniem ściernym oraz zakonserwować olejem.
Dobrym przykładem tego rozwiązania jest naleśnikarka elektryczna Krampouz Billig oraz gazowa Krampouz Fest Noz.
- Płyta emaliowana ma nieco mniejszą wytrzymałość od płyty obrabianej mechanicznie, ale posiada powłokę z emalii, dzięki której nie musimy smarować płyty przed smażeniem. Czyszczenie płyty wygląda identycznie jak w przypadku płyty obrabianej mechanicznie, lecz nie musimy pokrywać jej olejem.
Tego typu płytę spotkamy w naleśnikarce Krampouz Kemper.
Do płyt żeliwnych polecamy akcesoria wykonane z drewna, dzięki czemu nie uszkodzimy ich powłoki.
Więcej na temat konserwacji oraz czyszczenia tego typu płyt dowiecie się w kolejnym artykule.
Często spotykanym rodzajem płyty jest płyta pokryta odporną na przywieranie powłoką.
Jest ona idealna dla osób, które cenią sobie wygodę użytkowania połączoną z minimalną konserwacją.
Dzięki swojej specjalnej powłoce utrzymanie jej w czystości to kwestia przetarcia gąbką, a oleju użyjemy tylko przed pierwszym naleśnikiem.
Dodatkowo idealnie współgrają z załączonym rozsiewaczem do ciasta, który pomaga osobom początkującym w przygotowaniu idealnych naleśników.
Płyty tego typu stosowane są w naleśnikarkach z serii Domino, Diabolo oraz modelach Crepiere de Bretagne i Yello, które dedykowane są do użytku domowego.
Dlaczego między naleśnikarniami Krampouz występują duże różnice cenowe?
Różnic tych nie da się wytłumaczyć jednym zdaniem.
Warto poddać analizie, czym charakteryzują się tańsze i droższe urządzenia marki Krampouz.
- Tańsze modele projektowane są z myślą o osobach, które dopiero zaczynają przygodę z naleśnikarkami i pragną prostego, łatwego w obsłudze urządzenia.
Firma Krampouz przygotowała naleśnikarki, których obudowa jest wykonana z tworzywa, a płyta została pokryta odporną na przywieranie powłoką. Dzięki takiej konstrukcji są one lekkie i łatwe w czyszczeniu, co przekłada się na wygodę użytkowania.
Średnia moc tych naleśnikarek wynosi 1250 W, co pozwala na komfortowe smażenie w warunkach domowych.
- Droższe modele są skierowane dla klientów pragnących tradycyjnej naleśnikarki, której moc oraz wykonanie pozwoli na długie, intensywne użytkowanie.
Obudowa tego typu naleśnikarki jest wykonana z wytrzymałej stali, przez co konstrukcja jest bardzo zbliżona do urządzeń przeznaczonych do gastronomii komercyjnej.
W tego typu modelach płyty wykonane są z żeliwa emaliowanego lub obrabianego mechanicznie. Takie rozwiązanie pozwala na smażenie ogromnych ilości naleśników w krótkim czasie.
Mocą również dorównują naleśnikarkom komercyjnym. W naleśnikarkach elektrycznych średnia moc to 3000 W natomiast naleśnikarki gazowe osiągają maksymalnie aż 8000 W. Ogromna moc powoduje, że naleśniki smażą się błyskawicznie, lecz ich przygotowanie wymaga większej wprawy i umiejętności.
Przedstawiliśmy najważniejsze aspekty, które – mamy nadzieję, pomogą Państwu w wyborze idealnej naleśnikarki. Może będzie to sprzęt podobny do tych używanych przez profesjonalistów w największych restauracjach świata? A może lekki i prosty w obsłudze, dzięki któremu przygotujecie pyszne śniadania dla całej rodziny? Ostateczny wybór należy do was!
Komentarze
Aktualnie brak komentarzy!
Zostaw komentarz