Kamienie do pizzy Broil King®
Porządny kamień szamotowy to podstawa jeśli chodzi o pieczenie pizzy, która ma być porównywalna do tej z włoskich pizzerii.
Jakie zalety idą za wykorzystywaniem takich kamieni? Tego dowiecie się w tym artykule.
Dobra pizza to potrawa, która potrafi błyskawicznie przykuć uwagę gości z każdej grupy wiekowej, a prostota jej przygotowania pozwala na umożliwienie gościom skomponowania własnej pizzy.
Problem zaczyna się jednak, gdy jedyne urządzenie zdolne do wypieku pizzy to piekarnik elektryczny, a ty posiadasz jedynie stalową blaszkę.
Klasyczne blaszki do wypieków nie cechują się dużą grubością, ponieważ ich głównym celem jest pomoc w utrzymaniu kształtu wypieków. Skutkuje to długim czasem nagrzewania oraz wypiekania pizzy, co niestety znacznie wydłuża czas przygotowywania pizzy.
Posiadając grilla gazowego eliminujesz problem długiego nagrzewania, jednak mimo ogromnych temperatur pizza bardzo często wychodzi "mokra". Dzieje się to ze względu na brak odprowadzania wilgoci z ciasta - powłoka stalowych blaszek jest szczelna i bardzo często emaliowania, więc jedyną drogą ucieczki dla wilgoci jest góra lub spód pizzy.
Czym w takim razie zastąpić to popularne w polskich domach rozwiązanie? Rozwiązaniem popularnym w światowej stolicy pizzy.
Kamienie szamotowe to jedne z najbardziej popularnych akcesoriów do wypieku pizzy.
Szamot to kamień wytwarzany na bazie krzemionki i glinokrzemianów i cechuje się on świetnym kumulowaniem otrzymywanej temperatury oraz równomiernym jej rozprowadzaniem.
Kamienie szamotowe z natury są porowate co sprawia, że wchłaniają one wilgoć podobnie do gąbki, a dzięki temu Ty możesz cieszyć się chrupką pizzą bez obawy o przypalony, lub wilgotny spód.
Ważną rzeczą podczas korzystania z kamienia szamotowego jest rozgrzewanie go wraz z grillem lub piekarnikiem. Kamień szamotowy o temperaturze pokojowej, który zostanie wsadzony do rozgrzanego do czerwoności grilla gazowego zwyczajnie może ulec pęknięciu. Aby temu zapobiec wystarczy umieścić kamień w chłodnym grillu i rozgrzewać go razem z nim.
Na dobrze rozgrzanym kamieniu szamotowym przygotujesz klasyczne pizze w zaledwie kilka minut, co pozwoli Ci na wykorzystanie podsuniętego przez nas wcześniej pomysłu na umożliwienie gościom przygotowania własnej pizzy.
Firma Broil King®, która jest dobrze znana z jakości wykonania swoich produktów również ma do zaoferowania parę propozycji ze świata kamieni szamotowych.
69816 - Zestaw do pizzy Broil King®
Zestaw do pizzy Broil King® to kompletny zestaw akcesoriów dla każdego miłośnika dobrej pizzy.
W skład zestawu wchodzi oczywiście dwustronny kamień szamotowy o średnicy 33 cm, który pozwoli Ci na wypiek idealnej pizzy o całkiem sporych rozmiarach.
Dodatkowo w zestawie otrzymasz obręcz ze stali szlachetnej, która ułatwi Ci zdjęcie kamienia szamotowego, a ścianka znajdująca się na jej tyle zablokuje pizzę uniemożliwiając jej spadnięcie podczas zdejmowania.
Skoro już mówimy o zdejmowaniu pizzy to razem z kamieniem i obręczą znajdziesz również drewnianą łopatę do pizzy z odkręcaną rączką.
69814 - Kamień do grillowania Broil King®
Największy i najgrubszy kamień szamotowy, który znajdziesz w ofercie marki Broil King® o rozmiarze 38cm.
Aż 1,9 cm grubości pozwoli Ci na wypiekanie kilku pizz zaraz po sobie bez konieczności ponownego nagrzewania kamienia.
Do tego kamienia serdecznie polecamy stalową łopatę Broil King®.
69842 - Prostokątny kamień do pizzy Broil King®
Ostatnim kamieniem, który opiszemy jest prostokątny kamień do pizzy Broil King®, który jest kompatybilny z systemem DO MORE™.
W odróżnieniu od poprzednich pozycji kamień ten wyróżnia się swoim kształtem, którym idealnie wpasowuje się w miejsce 2 kratek rusztu żeliwnego w modelach Broil King® Baron™ oraz Crown™, a w przypadku modeli Regal™ oraz Imperial™ umieścisz go bezpośrednio na odwróconych rusztach ze stali szlachetnej.
Ciekawą funkcjonalnością tego kamienia jest fakt jego kompatybilności z piecem do pizzy Broil King®, który umożliwi uzyskiwanie wysokich temperatur nawet w słabszych modelach grilli, a więcej o nim dowiecie się z tego artykułu.
Komentarze
Aktualnie brak komentarzy!
Zostaw komentarz