Palnik boczny na podczerwień w grillach Broil King - o co z nimi chodzi?

person Opublikowane przez: Sklep NaGrillu list W: Ciekawostki W dniu: comment Komentarze: 0 favorite Wejścia: 437

Do końca czerwca trwa akcja promocyjna organizowana przez firmę Broil King®, w ramach której przy zakupie grilla możecie dorwać kuchenkę boczną na podczerwień o aż 500 zł taniej!

W tym artykule zaprezentujemy wam czym cechuje się taka kuchenka, abyście mogli zadecydować czy jest to idealna opcja dla Was.



Czym jest ta "kuchenka na podczerwień"?

Palnik boczny na podczerwień to kuchenka gazowa wyposażona w bardzo wydajny palnik o mocy 2,9 kW, który nagrzewa najważniejszy element kuchenki, czyli ceramiczną płytę, która po wstrzyknięciu w nią gazu potrafi rozgrzać się do temperatury sięgającej nawet 800°C!

Rozgrzana do czerwoności płyta generuje fale podczerwone, które błyskawicznie przekazują ogromne ilości ciepła bezpośrednio do potraw znajdujących się na ruszcie.

Skoro o ruszcie mowa to warto wspomnieć, że nie jest on wykonany z żeliwa, a ze stali szlachetnej o grubości 9mm.

Skąd taka decyzja? Jak już wspominaliśmy palnik na podczerwień generuje ogromne temperatury, na tyle ogromne, aby żeliwny ruszt po paru grillowaniach zaczął się wyniszczać.

Dzięki zastosowaniu wysokiej jakości stali szlachetnej macie gwarancję długoletniego działania rusztu bez konieczności jego konserwacji po każdym grillowaniu.

Wymiary rusztu to 30 cm x 24.5 cm.

O skapujący tłuszcz również nie musicie się martwić, kuchenka posiada pełnoprawną tackę ociekową, która spokojnie poradzi sobie z sokami oraz tłuszczem.

Do czego można ją wykorzystać?

Gdy klient przychodzi do naszego salonu i pyta o potrawy jakie może przygotować na tym palniku to z miejsca odpowiadamy: "Steki".

Jeśli uważnie czytaliście wcześniejszą część artykułu to mogliście się tego spodziewać - wysoka temperatura i solidny ruszt to przepis na idealne steki.

Stek położony na rozgrzany ruszt kuchenki bocznej natychmiast zamknie swoje pory i ulegnie karmelizacji zatrzymując to co najcenniejsze wewnątrz mięsa zyskując tym samym na smaku.

Przygotować możecie na nim również inne potrawy lubujące się w ogromnych temperaturach, jednak tutaj musimy zaznaczyć wadę tego rozwiązania.

Niestety kuchenka na podczerwień ze względu na mały zakres regulacji nie najlepiej sprawuje się w niskich temperaturach, także karmelizowanie cebulki, czy grillowanie warzyw niestety odpada.

Jeśli natomiast najdzie cię ochota na karkówkę z palnika bocznego to pamiętaj o częstym jej przewracaniu!

Wysoka temperatura na kuchence pozwala na grillowanie w dwóch różnych zakresach temperatur. My osobiście często wykorzystujemy ją do grillowania steków metodą Reverse Sear, która wymaga zarówno wysokiej jak i niższej temperatury. Więcej informacji o tej metodzie znajdziecie TUTAJ

Nie zalecamy również przykrywania większej części płyty oraz pozostawiania jej na długotrwałe działanie wilgoci.

W jakich grillach można ją zamontować?

Palnik można zamontować w grillach wolnostojących marki Broil King® z serii Imperial, Regal, Baron, Crown oraz Crown Classic wyprodukowanych po 2013 roku.

Do montażu w modelach Sovereign, Signet, Monarch i Royal będzie potrzebny zestaw wsporników, a jeśli twój grill posiada gumowy wąż to należy wymienić go na stalowy.

Kuchenka nie nadaje się do grilli do zabudowy!



Komentarze

Aktualnie brak komentarzy!

Zostaw komentarz

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota Styczeń Luty Marzec Kwiecień Maj Czerwiec Lipiec Sierpień Wrzesień Październik Listopad Grudzień
  • Rejestracja

Rejestracja nowego konta

Masz już konto?
Zaloguj się Lub Zresetuj hasło