Stek z antrykotu bez kości przyrządzony techniką reverse sear

Technika reverse sear to jedna z najlepszych metod na przyrządzanie steków. Jak sama nazwa sugeruje polega ona na odwróceniu kolejności w jakiej grillujemy mięso.
Najpierw nadajemy mu odpowiednią temperaturę wewnętrzną zależną od preferowanego stopnia wysmażenia, jednak nie robimy tego na maksymalnej mocy grilla!
W naszym przypadku wystarczyło grillować mięso przez 1,5 godziny w temperaturze 110°C, aby uzyskać idealną temperaturę wewnętrzną dla średnio krwistego steka.
Po jej uzyskaniu podkręcamy moc grilla na jak najwyższą, i grillujemy po około minucie z każdej strony.
Dzięki tej metodzie nasze steki będą równomiernie wysmażone, a skórka perfekcyjna.
Wykonanie
Przed przygotowaniem mięso powinno leżeć przez około 2 godziny w temperaturze pokojowej!
Najpierw należy je osuszyć papierowym ręcznikiem i natrzeć ulubioną mieszanką przypraw (w tym przypadku była to nasza autorska mieszanka The Perfect Steak). Przyprawione mięso odkładamy na 30 minutowy odpoczynek pod słońcem. Następnie wkładamy antrykot do grilla i grillujemy go przez 1,5 godziny w temperaturze 110°C. Po osiągnięciu wewnętrznej temperatury 53°C rozgrzewamy grilla do temperatury 350°C i grillujemy po 1 minucie z każdej strony.
Tak przygotowany stek wyśmienicie smakuje z grzankami i dipem tzatziki
Przepis na dip tzatziki
Składniki
0,5kg ogórków, sól, 1 łyżka oliwy z bazylią KochamOliwki, jogurt grecki, 2 ząbki czosnku, pieprz.
Wykonanie
Ogórki umyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posolić i pozostawić na ok. 10 minut. Następnie odlać wytworzoną wodę. Dodać jogurt, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, oliwę. Doprawić pieprzem i wstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki.
W tej samej kategorii
- Przepis na roladę z boczku po staropolsku przygotowaną na grillu Broil King® REGAL™ PELLET 500
- Przepis na żeberka wieprzowe przygotowane metodą "3-2-1".
- Średniowieczne podpłomyki na grillu gazowym Broil King®
- Burgery z mięsa wołowego Hereford – 6-8 sztuk
- Przepis na peklowaną golonkę po bawarsku od firmy ZMW Pala
Komentarze
Aktualnie brak komentarzy!
Zostaw komentarz