Burgery z mięsa wołowego Hereford – 6-8 sztuk
Składniki
- 1 kg zmielonego mięsa wołowego
- 20 g przyprawy NaGrillu THE PERFECT STEAK
- 100-150 ml wody mineralnej gazowanej (ilość zależna od suchości mięsa)
- bułki hamburgerowe
- dodatki: majonez, sałata, pomidor, cebula, ogórek konserwowy, sos do burgerów, jajko, ser cheddar
Użyte akcesoria
Stalowa łopatka Broil King® Imperial™ | 64011 |
Termometr bezprzewodowy Meater™ + | OSC-MT-MP01 |
Płyta żeliwna Broil King® Imperial™ | 11239 |
Wykonanie
Podaną wyżej ilość mięsa mieszamy z mieszanką przypraw i wodą mineralną.
Przy pomocy praski formujemy burgery o grubości ok. 2 cm. Rozgrzewamy grill aż osiągnie temperaturę 300 °C- 350 °C.4.
Następnie za pomocą łopatki przekładamy burgery na ruszt grilla gazowego i przewracamy je co 3 minuty z każdej strony aby uzyskać średnio wysmażone burgery, dla których temperatura wewnętrzna powinna wynosić 57 °C.
Podczas 2-minutowego odpoczynku naszych burgerów można wykorzystać górną półkę grilla do przygotowania bułek.
Dolną część bułki smarujemy majonezem, dodatki układamy wg. własnego uznania i całość zamykamy górną połową ugrillowanej bułki.
W przypadku wersji z jajkiem sadzonym polecamy przygotowanie go na płycie żeliwnej przez ok. 1 minutę z każdej strony. Spowoduje to, że białko będzie idealnie ścięte, żółtko pozostanie płynne.
Smacznego!
Komentarze
Aktualnie brak komentarzy!
Zostaw komentarz