Kanapka Bbq z Pastrami dla kozaków

Składniki
W tym przepisie użyliśmy 6-kilogramowego mostka z wołowiny amerykańskiej.
Mieszanka przypraw do pastrami
- 2 łyżki pieprzu w ziarnach
- 2 łyżki kolendry (nasiona)
- 1 łyżka jałowca
- 1/2 łyżeczki ziela angielskiego (w moździerzu)
Do tego dodać:
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka cząbru
- 1 łyżeczka imbiru w proszku
- 1/2 łyżeczki chili
Sos Rosyjski
- 125ml majonezu
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki ketchupu
- 2 łyżeczki chrzanu
- 1 ząbek czosnku drobno posiekany
- 1 łyżeczka sosu worcester
- 1 łyżeczka koperku drobno posiekanego
- 1/2 łyżeczki octu winnego
- Sól
Kanapki
- 8 kromek żytniego chleba
- 2 łyżki masła roztopione
- 250g ementalera
- 200g kiszonej kapusty
Przygotowanie zalewy do peklowania na mokro przez 8-10dni
6 litrów wody. rozpuścić: 322g soli peklowej oraz 122g soli zwykłej , 50g cukru brązowego , dodać ziele angielskie 10g, kolendrę 20g, koper włoski w nasionach 20g, cynamon laski 10g, czosnek granulowany 10g, imbir mielony 10g, chili w płatkach 10g, anyż 1 gwiazdka, goździk 5g zagotować i ostudzić.
Następnie zalać 6kg mostka wołowego solanką i wstawić do lodówki na 8-10 dni obracając i macerując każdego dnia. Wyjąć, osuszyć, zasypać przyprawami i wędzić w temperaturze 108-120 stopni przy użyciu pelletu lub zrębek bukowych (pellet/zrębki bukowe nadają wołowinie słodki posmak) mostek trzymamy w smokerze pryskając co godzinę mieszanką: 1/3 ocet jabłkowy, 1/3 sok jabłkowy, 1/3 rum aż osiągnie 74°C w środku, potem zawinąć w papier bbq i jeszcze zostawić w smokerze aż osiągnie temperaturę 90-92 stopni (generator dymu można wyłączyć) Następnie przekładamy mostek do pojemnika termicznego na minimum 2-3h aż zajdzie proces odwróconej osmozy a temperatura mostka powinna spaść do 70 stopni
Komentarze
Aktualnie brak komentarzy!
Zostaw komentarz