Kanapka Bbq z Pastrami dla kozaków

person Opublikowane przez: NaGrillu Academy Andrzej Gibas list W: Przepisy W dniu: comment Komentarze: 0 favorite Wejścia: 1920


Składniki

W tym przepisie użyliśmy 6-kilogramowego mostka z wołowiny amerykańskiej.

Mieszanka przypraw do pastrami

- 2 łyżki pieprzu w ziarnach

- 2 łyżki kolendry (nasiona)

- 1 łyżka jałowca

- 1/2 łyżeczki ziela angielskiego (w moździerzu)

Do tego dodać:

- 1 łyżeczka wędzonej papryki

- 1 łyżeczka cząbru

- 1 łyżeczka imbiru w proszku

- 1/2 łyżeczki chili

Sos Rosyjski

- 125ml majonezu

- 2 łyżki śmietany

- 2 łyżki ketchupu

- 2 łyżeczki chrzanu

- 1 ząbek czosnku drobno posiekany

- 1 łyżeczka sosu worcester

- 1 łyżeczka koperku drobno posiekanego

- 1/2 łyżeczki octu winnego

- Sól

Kanapki

- 8 kromek żytniego chleba

- 2 łyżki masła roztopione

- 250g ementalera

- 200g kiszonej kapusty

Przygotowanie zalewy do peklowania na mokro przez 8-10dni

6 litrów wody. rozpuścić: 222g soli peklowej oraz 222g soli zwykłej , 60g cukru brązowego , dodać ziele angielskie 10g, kolendrę 50g, koper włoski w nasionach 50g, cynamon laski 50g, czosnek granulowany 30g, imbir mielony 30g, chili w płatkach 30g, anyż 1 gwiazdka, goździk 7g zagotować i ostudzić.

Następnie zalać 6kg mostka wołowego solanką i wstawić do lodówki na 8-10 dni obracając i macerując każdego dnia. Wyjąć, osuszyć, zasypać przyprawami i wędzić w temperaturze 108-120 stopni  przy użyciu pelletu  lub zrębek bukowych  (pellet/zrębki bukowe nadają wołowinie słodki posmak) mostek trzymamy w smokerze pryskając co godzinę mieszanką: 1/3 ocet jabłkowy, 1/3 sok jabłkowy, 1/3 rum  aż osiągnie 74°C w środku, potem zawinąć w papier bbq i jeszcze zostawić w smokerze aż osiągnie temperaturę 90 stopni (generator dymu można wyłączyć) Następnie przekładamy mostek do pojemnika termicznego na minimum 2h aż zajdzie proces odwróconej osmozy.


Komentarze

Aktualnie brak komentarzy!

Zostaw komentarz

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota Styczeń Luty Marzec Kwiecień Maj Czerwiec Lipiec Sierpień Wrzesień Październik Listopad Grudzień
  • Rejestracja

Rejestracja nowego konta

Masz już konto?
Zaloguj się Lub Zresetuj hasło