Żeberka wołowe BBQ -przygotowane metodą low&slow

Żebra wołowe to czasochłonna, lecz przepyszna potrawa.
Przygotowanie ich za pomocą metody Bbq low&slow wymaga równie wiele czasu co cierpliwości, ale efekt końcowy w pełni zrekompensuje włożony wysiłek.
Podstawą jest dobra jakość mięsa, a w przypadku młodego była nie trzeba się martwić.
W poniższym przepisie pokażemy Wam jak przygotować idealne żeberka wołowe, które były sezonowane przez 40 dni .
Marynata do żeberek wołowych z enzymem bromelainą którą należy natrzeć żeberka 12h wcześniej
Potrzebne składniki do wykonania marynaty
1/2 średniego ananasa świeżo startego
- 2 łyżeczki sypkiej papryki wędzonej
- 2 łyżeczki sypkiej papryki słodkiej
- 2 łyżeczki kopru włoskiego w nasionach
- 1 łyżeczka zmielonego pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka cukru brązowego
-1 łyżka musztardy
-50mil octu jabłkowego
wszystko razem wymieszać i można macerować żeberka na 12h
-
Wykonanie
Żeberka osuszyć i nasmarować marynatą wcześniej przygotowaną . i odłożyć na 12h do lodówki
Żeberka wołowe wędzimy w temperaturze 110-120 stopni przy użyciu pelletu lub zrębek bukowych (pellet/zrębki bukowe nadają wołowinie słodki posmak) żeberka wędzimy w smokerze pryskając co godzinę mieszanką: 1/3 ocet jabłkowy, 1/3 sok jabłkowy, 1/3 rumu lub piwa aż osiągną 74°C w środku, potem zawinąć w papier bbq i jeszcze zostawić w smokerze aż osiągnie temperaturę 90-92°C (generator dymu można wyłączyć) Następnie przekładamy żeberka do pojemnika termicznego na minimum 1,5-2h aż zajdzie proces odwróconej osmozy.a temperatura żeberek zmniejszy się do 70 stopni
Żeberka można podawać z dodatkami według uznania
Smacznego! :)
Komentarze
Aktualnie brak komentarzy!
Zostaw komentarz