Żeberka wołowe BBQ -przygotowane metodą low&slow

person Opublikowane przez: Nagrillu Academy Andrzej Gibas list W: Przepisy W dniu: comment Komentarze: 0 favorite Wejścia: 1020

Żebra wołowe to czasochłonna, lecz przepyszna potrawa.

Przygotowanie ich za pomocą metody Bbq low&slow wymaga równie wiele czasu co cierpliwości, ale efekt końcowy w pełni zrekompensuje włożony wysiłek.

Podstawą jest dobra jakość mięsa, a w przypadku młodego była nie trzeba się  martwić.

W poniższym przepisie pokażemy Wam jak przygotować idealne żeberka wołowe, które były sezonowane przez 40 dni .




Składniki

- 3-4 kg żeber wołowych z młodego bydła

- 2 łyżeczki sypkiej papryki wędzonej

- 2 łyżeczki sypkiej papryki słodkiej

- 2 łyżeczki kopru włoskiego w nasionach

- 1 łyżeczka zmielonego pieprzu

- 1 łyżeczka soli

- 1 łyżeczka czosnku granulowanego

- 1 łyżeczka cukru brązowego

-




Wykonanie

Żeberka osuszyć i nasmarować musztardą w ceku łatwiejszego przyklejeniu mieszanki przypraw wcześniej przygotowanej . Następnie  zasypać przyprawami i odłożyć na 12h do lodówki

Żeberka wołowe wędzimy w temperaturze 108-120 stopni  przy użyciu pelletu  lub zrębek bukowych  (pellet/zrębki bukowe nadają wołowinie słodki posmak) żeberka wędzimy w smokerze pryskając co godzinę mieszanką: 1/3 ocet jabłkowy, 1/3 sok jabłkowy, 1/3 rumu lub piwa  aż osiągną 74°C w środku, potem zawinąć w papier bbq i jeszcze zostawić w smokerze aż osiągnie temperaturę 90-92°C (generator dymu można wyłączyć) Następnie przekładamy żeberka do pojemnika termicznego na minimum 1,5h aż zajdzie proces odwróconej osmozy.

Żeberka można podawać z dodatkami według uznania

Smacznego! :)


Komentarze

Aktualnie brak komentarzy!

Zostaw komentarz

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota Styczeń Luty Marzec Kwiecień Maj Czerwiec Lipiec Sierpień Wrzesień Październik Listopad Grudzień
  • Rejestracja

Rejestracja nowego konta

Masz już konto?
Zaloguj się Lub Zresetuj hasło