Stek wołowy przygotowany metodą odwróconą ''reverse sear''
Technika reverse sear to jedna z najlepszych metod na przyrządzanie steków. Jak sama nazwa sugeruje polega ona na odwróceniu kolejności w jakiej grillujemy mięso.
Najpierw nadajemy mu odpowiednią temperaturę wewnętrzną zależną od preferowanego stopnia wysmażenia, jednak nie robimy tego na maksymalnej mocy grilla!
W naszym przypadku wystarczyło grillować mięso przez 1,5 godziny w temperaturze 110-120°C, aby uzyskać idealną temperaturę wewnętrzną dla średnio krwistego steka.
Po jej uzyskaniu podkręcamy moc grilla na jak najwyższą, i grillujemy po około minucie z każdej strony.
Dzięki tej metodzie nasze steki będą równomiernie wysmażone, a skórka perfekcyjna.
Wykonanie
Przed przygotowaniem mięso powinno leżeć przez około 2 godziny w temperaturze pokojowej!
Najpierw należy je osuszyć papierowym ręcznikiem i natrzeć ulubioną mieszanką przypraw (w tym przypadku była to nasza autorska mieszanka The Perfect Steak). Przyprawione mięso odkładamy na 30 minutowy odpoczynek pod słońcem. Następnie wkładamy antrykot do grilla i grillujemy go przez ok 1-1,5 godziny w temperaturze 110-120°Ci Po osiągnięciu wewnętrznej temperatury mięsa 49°C wyciągamy steka z grilla i rozgrzewamy urządzenie do temperatury 280-300°C i kontynuujemy grillowanie po 1 minucie z każdej strony. Jeśli posiadacie kuchenkę boczną na podczerwień to wystarczy, że po osiągnięciu temperatury wewnętrznej przełożycie steka na rozgrzany ruszt kuchenki w pozycji górnej (reszta wg. przepisu).
Tak przygotowany stek wyśmienicie smakuje z grzankami i dipem tzatziki
Przepis na dip tzatziki
Składniki
0,5kg ogórków, sól, 1 łyżka oliwy z bazylią KochamOliwki, jogurt grecki, 2 ząbki czosnku, pieprz.
Wykonanie
Ogórki umyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posolić i pozostawić na ok. 10 minut. Następnie odlać wytworzoną wodę. Dodać jogurt, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, oliwę. Doprawić pieprzem i wstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki.
Komentarze
Aktualnie brak komentarzy!
Zostaw komentarz