Bułki do burgerów pieczone na grillu Broil King

person Opublikowane przez: Sklep NaGrillu list W: Przepisy W dniu: comment Komentarze: 0 favorite Wejścia: 1443

Burger jest jedną z flagowych potraw amerykańskiej kuchni, ale jego korzenie sięgają niemieckiego Hamburga i befsztyka z siekanej wołowiny. Stąd pochodzi nazwa hamburger lub w skrócie – burger. W Ameryce kotlety z mielonego mięsa są podstawowym składnikiem pysznych kanapek serwowanych na ciepło. Na całym świecie nie brakuje dziś restauracji serwujących burgery.

Nie ma nic wspanialszego jak przygotowanie pysznego burgera w domu z najlepszych i sprawdzonych składników. Jak przygotować burgery z mięsa wołowego znajdziesz w tym artykule: Burgery z mięsa wołowego Hereford – 6-8 sztuk.


A teraz zdradzimy przepis na pyszne bułki, które bez trudu możesz przygotować sam na swoim grillu. 

Zaczynamy od podstaw czyli od zrobienia ciasta na bułki. Do tego potrzebne będą następujące składniki: 

1,3 kg mąki

400 ml mleka

400 ml wody

2 łyżeczki cukru

28g drożdży

4 łyżki masła (rozpuścić)

2 łyżeczki soli

jajko do posmarowania 

sezam

Przygotowanie:

Do miski włóż drożdże i wlej letnią wodę. Wymieszaj. Dodaj resztę składników i wyrób ciasto. Odłóż do wyrastania na 1h. Wyrób chwilę i podziel na kulki trochę mniejsze niż docelowe bułki. Spłaszcz i odłóż do kolejnego wyrastania na ok 40 minut. Posmaruj jajkiem i posyp sezamem. 

A teraz ostatni krok czyli pieczenie, które odbywa się na dobrze rozgrzanym kamieniu do pieczywa w temperaturze 220 C czas ok. 15 minut. Jeśli Twój grill jest wyposażony w rożen to użyj palnik do rożna podczas pieczenia bułek.

Firma Broil King posiada w swym asortymencie kilka różnych modeli kamieni do grillowania więc jest w czym wybierać:

69814 Kamień do grillowania – jest to największy w ofercie kamień do grillowania o średnicy 38 cm i grubości 1,9 cm. Kamień wykonany z szamotu dzięki czemu utrzymuje temperaturę i równomiernie ją rozprowadza. Możesz na nim piec nie tylko bułki ale pizzę, ciastka, podpłomyki, chleb. Do tego kamienia polecamy stalową łopatę (69800), która posiada dużą powierzchnię oraz składaną rączkę z uchwytem.

98154Kamień do pizzy o średnicy 33 cm idealnie pasuje do modeli grilii: Gem i Porta-Chef (po prawej lub lewej stronie rusztu, nie na środku), Royal, Monarch i Signet oraz większych. Szybko się nagrzewa i doskonale oddaje ciepło dzięki czemu bułki czy pizza piecze się szybko i równomiernie - dokładnie tak samo jak w piecu. 

69842 Prostokątny kamień do pizzy Broil King® jest kompatybilny z systemem DO MORE™ i pasuje w dwie kratki rusztu grilli z serii Baron i Crown. W modelach grilli z serii Regal i Imperial umieścisz go bezpośrednio na odwróconych rusztach ze stali szlachetnej. Ten prostokątny kamień jest kompatybilny z piecem do pizzy Broil King®.

69816 Zestaw do pizzy z łopatą składa się z kamienia szamotowego o średnicy 33 cm, który posiada obręcz ze stali szlachetnej z uchwytami dzięki czemu łatwo ją ściągnąć lub położyć na grillu oraz dużą drewnianą łopatę z odkręcaną rączką. Pierścień, na którym umieszczony jest kamień posiada z tyłu wyższy rant, dzięki czemu z łatwością ściągniesz pizzę bez obawy, że może się zsunąć.

Pamiętaj, że podczas korzystania z kamienia szamotowego ważne jest rozgrzewanie go wraz z grillem lub piekarnikiem. Kamień szamotowy o temperaturze pokojowej, który zostanie wsadzony do rozgrzanego do czerwoności grilla gazowego zwyczajnie może ulec pęknięciu. Aby temu zapobiec wystarczy umieścić kamień w chłodnym grillu i rozgrzewać go razem z nim.


Komentarze

Aktualnie brak komentarzy!

Zostaw komentarz

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota Styczeń Luty Marzec Kwiecień Maj Czerwiec Lipiec Sierpień Wrzesień Październik Listopad Grudzień
  • Rejestracja

Rejestracja nowego konta

Masz już konto?
Zaloguj się Lub Zresetuj hasło