Kanapka z Pastrami wg. Kacpra Salzmana

person Opublikowane przez: Sklep NaGrillu list W: Warsztaty kulinarne 21/22 stycznia W dniu: comment Komentarze: 0 favorite Wejścia: 862


Składniki

W tym przepisie użyliśmy 6-kilogramowego mostka z wołowiny amerykańskiej.

Mieszanka przypraw do pastrami

- 2 łyżki pieprzu w ziarnach

- 2 łyżki kolendry (nasiona)

- 1 łyżka jałowca

- 1/2 łyżeczki ziela angielskiego (w moździerzu)

Do tego dodać:

- 1 łyżeczka wędzonej papryki

- 1 łyżeczka cząbru

- 1 łyżeczka imbiru w proszku

- 1/2 łyżeczki chili

Sos Rosyjski

- 125ml majonezu

- 2 łyżki śmietany

- 2 łyżki ketchupu

- 2 łyżeczki chrzanu

- 1 ząbek czosnku drobno posiekany

- 1 łyżeczka sosu worcester

- 1 łyżeczka koperku drobno posiekanego

- 1/2 łyżeczki octu winnego

- Sól

Kanapki

- 8 kromek żytniego chleba

- 2 łyżki masła roztopione

- 250g ementalera

- 200g kiszonej kapusty

Przygotowanie

6 litrów wody. zagotować, rozpuścić 600g soli peklowej, 150g cukru, dodać ziele angielskie, kolendrę i koper włoski w nasionach, czosnek w ząbkach zagotować i ostudzić.

Następnie zalać 6kg mostka wołowego solanką i wstawić do lodówki na 2 dni. Po dwóch dniach wyjąć, osuszyć, zasypać przyprawami i wędzić przy użyciu pelletu bukowego (pellet bukowy nada wołowinie słodki posmak) w 120°C aż osiągnie 70°C w środku, potem zawinąć w papier rzeźniczy i jeszcze zostawić na ~ 3 godziny.


Komentarze

Aktualnie brak komentarzy!

Zostaw komentarz

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota Styczeń Luty Marzec Kwiecień Maj Czerwiec Lipiec Sierpień Wrzesień Październik Listopad Grudzień
  • Rejestracja

Rejestracja nowego konta

Masz już konto?
Zaloguj się Lub Zresetuj hasło