Kanapka z Pastrami wg. Kacpra Salzmana
Składniki
W tym przepisie użyliśmy 6-kilogramowego mostka z wołowiny amerykańskiej.
Mieszanka przypraw do pastrami
- 2 łyżki pieprzu w ziarnach
- 2 łyżki kolendry (nasiona)
- 1 łyżka jałowca
- 1/2 łyżeczki ziela angielskiego (w moździerzu)
Do tego dodać:
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka cząbru
- 1 łyżeczka imbiru w proszku
- 1/2 łyżeczki chili
Sos Rosyjski
- 125ml majonezu
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki ketchupu
- 2 łyżeczki chrzanu
- 1 ząbek czosnku drobno posiekany
- 1 łyżeczka sosu worcester
- 1 łyżeczka koperku drobno posiekanego
- 1/2 łyżeczki octu winnego
- Sól
Kanapki
- 8 kromek żytniego chleba
- 2 łyżki masła roztopione
- 250g ementalera
- 200g kiszonej kapusty
Przygotowanie
6 litrów wody. zagotować, rozpuścić 600g soli peklowej, 150g cukru, dodać ziele angielskie, kolendrę i koper włoski w nasionach, czosnek w ząbkach zagotować i ostudzić.
Następnie zalać 6kg mostka wołowego solanką i wstawić do lodówki na 2 dni. Po dwóch dniach wyjąć, osuszyć, zasypać przyprawami i wędzić przy użyciu pelletu bukowego (pellet bukowy nada wołowinie słodki posmak) w 120°C aż osiągnie 70°C w środku, potem zawinąć w papier rzeźniczy i jeszcze zostawić na ~ 3 godziny.
Komentarze
Aktualnie brak komentarzy!
Zostaw komentarz