Przepis na bażanta w boczku

person Opublikowane przez: Sklep NaGrillu list W: Przepisy W dniu: comment Komentarze: 0 favorite Wejścia: 114

Mięso z bażanta jest chude i wartościowe a koneserzy cenią je za delikatność i wykwintny smak. Dzięki swoim właściwościom zajmuje odpowiednie miejsce w tradycyjnej kuchni. 

Omawiany dzisiaj dziki bażant został przygotowany przez nas na grillu pelletowym Broil King® REGAL™ PELLET 400.


Składniki:

- Bażant

- Sól , świeżo zmielony pieprz

- Grube plastry surowego, wędzonego boczku 



Użyte akcesoria:

- Pellet do grillowania bukowy Power-Flame® PF002B lub pellet Broil King® z jabłoni 63923

- sznurek

- garnek żeliwny



Wykonanie:

Rozpoczynamy od usunięcia resztek wnętrzności, piór, śrutu oraz umycia mięsa zimną wodą a następnie osuszenia go ręcznikiem.

Tak oczyszczone mięso nacieramy świeżo zmielonym pieprzem i solą zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz.

Bażanta obkładamy grubymi plastrami wędzonego, surowego boczku oraz związujemy sznurkiem.

Na dno garnka najpierw kładziemy skórę odciętą z boczku, a dopiero potem mięso. Całość grillujemy ok. 2 godziny w temperaturze 200°CUważajcie aby nie przeciągnąć mięsa - najlepsza temperatura wewnętrzna bażanta to 72°C-74°C .

Aby uniknąć wysuszenia bażanta w trakcie grillowania polewamy wytopionym tłuszczem własnym. 

 

WhatsApp Image 2021-10-18 at 08-43-17.jpeg

 

Smacznego! :)


Komentarze

Aktualnie brak komentarzy!

Zostaw komentarz

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota Styczeń Luty Marzec Kwiecień Maj Czerwiec Lipiec Sierpień Wrzesień Październik Listopad Grudzień
  • Rejestracja

Rejestracja nowego konta

Masz już konto?
Zaloguj się Lub Zresetuj hasło