Przepis na bażanta w boczku
Mięso z bażanta jest chude i wartościowe a koneserzy cenią je za delikatność i wykwintny smak. Dzięki swoim właściwościom zajmuje odpowiednie miejsce w tradycyjnej kuchni.
Omawiany dzisiaj dziki bażant został przygotowany przez nas na grillu pelletowym Broil King® REGAL™ PELLET 400.
Składniki:
- Bażant
- Sól , świeżo zmielony pieprz
- Grube plastry surowego, wędzonego boczku
Użyte akcesoria:
- Pellet do grillowania bukowy Power-Flame® PF002B lub pellet Broil King® z jabłoni 63923
- sznurek
- garnek żeliwny
Wykonanie:
Rozpoczynamy od usunięcia resztek wnętrzności, piór, śrutu oraz umycia mięsa zimną wodą a następnie osuszenia go ręcznikiem.
Tak oczyszczone mięso nacieramy świeżo zmielonym pieprzem i solą zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz.
Bażanta obkładamy grubymi plastrami wędzonego, surowego boczku oraz związujemy sznurkiem.
Na dno garnka najpierw kładziemy skórę odciętą z boczku, a dopiero potem mięso. Całość grillujemy ok. 2 godziny w temperaturze 200°C. Uważajcie aby nie przeciągnąć mięsa - najlepsza temperatura wewnętrzna bażanta to 72°C-74°C .
Aby uniknąć wysuszenia bażanta w trakcie grillowania polewamy wytopionym tłuszczem własnym.
Smacznego! :)
Komentarze
Aktualnie brak komentarzy!
Zostaw komentarz