Przepis na Brownie z boczkiem na patelni żeliwnej

person Opublikowane przez: Sklep NaGrillu list W: Przepisy W dniu: comment Komentarze: 0 favorite Wejścia: 65

SKŁADNIKI


*  200 g masła (oraz niewielka ilość rozpuszczonego masła do wysmarowania patelni)

*  200 g czekolady deserowej, pokruszonej na mniejsze części

*  3 jaja

*  1 opakowanie cukru wanilinowego

*  160 g cukru

*  1 łyżka mąki pszennej (oraz niewielka ilość do oprószenia patelni)

*  200 g orzechów włoskich 

*  niewielka ilość kakao do dekoracji

PRZYGOTOWANIE


Orzechy włoskie i pistacje prażymy na patelni żeliwnej nagrzanej do 160-180°C przez 10-12 minut. Następnie odstawiamy do wystudzenia.

Przestudzone orzechy i pistacje siekamy w grubszą kostkę, przekładamy je do miski, dodajemy 1 łyżkę mąki pszennej, całość mieszamy.

W garnku na małym ogniu rozpuszczamy masło z czekoladą (nie podgrzewamy zbyt mocno).

Patelnie smarujemy rozpuszczonym masłem i oprószamy niewielką ilością mąki.

3 jaja wbijamy do czystej miski, dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy. Całość ubijamy za pomocą trzepaczki (delikatnie podbijamy, nie ubijamy na sztywną pianę). Do ubitych jajek z cukrem dodajemy masę z masła i czekolady. Całość mieszamy za pomocą trzepaczki.

Na sam koniec dodajemy uprażone i posiekane orzechy . Całość mieszamy i wylewamy na patelnie a  następnie wkładamy do grilla nagrzanego do 170°C z odpalonym palnikiem do rożna na 15minut.

Boczek pocięty w plasterki grillować na płycie żeliwnej ok 15min w temperaturze 180°C ,  wysuszyć na górnym ruszcie ok 20 min w temperaturze 120 stopni a następnie zetrzeć na tarce według upodobań na gotowe ciasto.

Smacznego!





Komentarze

Aktualnie brak komentarzy!

Zostaw komentarz

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota Styczeń Luty Marzec Kwiecień Maj Czerwiec Lipiec Sierpień Wrzesień Październik Listopad Grudzień
  • Rejestracja

Rejestracja nowego konta

Masz już konto?
Zaloguj się Lub Zresetuj hasło