Przepis na Brownie z boczkiem na patelni żeliwnej

SKŁADNIKI
* 200 g masła (oraz niewielka ilość rozpuszczonego masła do wysmarowania patelni)
* 200 g czekolady deserowej, pokruszonej na mniejsze części
* 3 jaja
* 1 opakowanie cukru wanilinowego
* 160 g cukru
* 1 łyżka mąki pszennej (oraz niewielka ilość do oprószenia patelni)
* 200 g orzechów włoskich
* niewielka ilość kakao do dekoracji
PRZYGOTOWANIE
Orzechy włoskie i pistacje prażymy na patelni żeliwnej nagrzanej do 160-180°C przez 10-12 minut. Następnie odstawiamy do wystudzenia.
Przestudzone orzechy i pistacje siekamy w grubszą kostkę, przekładamy je do miski, dodajemy 1 łyżkę mąki pszennej, całość mieszamy.
W garnku na małym ogniu rozpuszczamy masło z czekoladą (nie podgrzewamy zbyt mocno).
Patelnie smarujemy rozpuszczonym masłem i oprószamy niewielką ilością mąki.
3 jaja wbijamy do czystej miski, dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy. Całość ubijamy za pomocą trzepaczki (delikatnie podbijamy, nie ubijamy na sztywną pianę). Do ubitych jajek z cukrem dodajemy masę z masła i czekolady. Całość mieszamy za pomocą trzepaczki.
Na sam koniec dodajemy uprażone i posiekane orzechy . Całość mieszamy i wylewamy na patelnie a następnie wkładamy do grilla nagrzanego do 170°C z odpalonym palnikiem do rożna na 15minut.
Boczek pocięty w plasterki grillować na płycie żeliwnej ok 15min w temperaturze 180°C , wysuszyć na górnym ruszcie ok 20 min w temperaturze 120 stopni a następnie zetrzeć na tarce według upodobań na gotowe ciasto.
Smacznego!
Komentarze
Aktualnie brak komentarzy!
Zostaw komentarz