Przepis na Clafoutis z jabłkiem i gruszką
Clafoutis to francuski deser, którego przygotowanie jest równie proste co lista składników. Pojawił się on ostatnio na warsztatach w naszej akademii, więc naszej wersji przepisu nie mogło zabraknąć.
Składniki
- 3 jajka
- 60 g cukru
- 70 g mąki pszennej
- 150 ml śmietany kremówki
- 10 g przyprawy do piernika
- 20 g masła do posmarowania patelni
- 100 g jabłek
- 100 g gruszek
Przygotowanie
Jajka mieszamy z cukrem, mąką, śmietaną i przyprawą do piernika. Gdy masa będzie jednolita, odstawiamy ją na kwadrans, by składniki się przegryzły.
Patelnie żeliwne smarujemy masłem i posypujemy mąką.
Napełniamy patelnię przygotowaną wcześniej masą do połowy i dorzucamy do niej owoce.
Wstawiamy do grilla nagrzanego do temperatury 160 °C, pieczemy ok. 15minut. Wyciągamy i lekko studzimy.
Podajemy najlepiej z lodami lub salsą owocową.
Komentarze
Aktualnie brak komentarzy!
Zostaw komentarz