Przepis na Clafoutis z jabłkiem i gruszką

person Opublikowane przez: Sklep NaGrillu list W: Przepisy W dniu: comment Komentarze: 0 favorite Wejścia: 135

Clafoutis to francuski deser, którego przygotowanie jest równie proste co lista składników. Pojawił się on ostatnio na warsztatach w naszej akademii, więc naszej wersji przepisu nie mogło zabraknąć.


Składniki

     - 3 jajka

     - 60 g cukru

     - 70 g mąki pszennej 

     - 150 ml śmietany kremówki

      - 10 g przyprawy do piernika 

      - 20 g masła do posmarowania patelni 

      - 100 g jabłek 

      - 100 g gruszek 


Przygotowanie

Jajka mieszamy z cukrem, mąką, śmietaną i przyprawą do piernika. Gdy masa będzie jednolita, odstawiamy ją na kwadrans, by składniki się przegryzły.

Patelnie żeliwne smarujemy masłem i posypujemy mąką.

Napełniamy patelnię przygotowaną wcześniej masą do połowy i dorzucamy do niej owoce.

Wstawiamy do grilla  nagrzanego do temperatury 160 °C, pieczemy ok. 15minut. Wyciągamy i lekko studzimy.


Podajemy najlepiej z lodami lub salsą owocową.


Komentarze

Aktualnie brak komentarzy!

Zostaw komentarz

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota Styczeń Luty Marzec Kwiecień Maj Czerwiec Lipiec Sierpień Wrzesień Październik Listopad Grudzień
  • Rejestracja

Rejestracja nowego konta

Masz już konto?
Zaloguj się Lub Zresetuj hasło