Przepis na golonkę zapiekaną w brytfannie żeliwnej
W dzisiejszym artykule prezentujemy przepis na golonki zapiekane w żeliwnej brytfannie.
Idealne połączenie piwa, przypraw i niepowtarzalnego aromatu jabłoni sprawi, że golonka będzie pyszna i delikatna.
Skusicie się?
Golonki wieprzowe tylne (ok. 1,20 kg sztuka) – 2 sztuki
Składniki
- 2 golonki
- 1 łyżeczka soli
- 4 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 7-9 ziaren pieprzu
- 2 ząbki czosnku
- 0.5 l piwa ciemnego
- 1 cebula
- 1 por
- 1 marchew
Składniki na marynatę
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki gorczycy
- 2 łyżki miodu
- szczypta majeranku
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka sosu sojowego
- pieprz gruboziarnisty
Użyte akcesoria
Żeliwna brytfanna Broil King® | 69615 |
Pędzel silikonowy Broil King® | 64013 |
Termometr MEATER+ | OSC-MT-MP01 |
Rękawica do grillowania Broil King® | 60974 |
Pellet z jabłoni Broil King® | 63923 |
Wykonanie
Golonki myjemy. Następnie podgotowujemy przez 60 min z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego, pieprzu, czosnku. Golonki wyjmujemy z wywaru, skórę nacinamy w kratę. Marynatę nakładamy na mięso dwa razy – przed i po grillowaniu za pomocą silikonowego pędzelka.
Piekarnik rozgrzewamy do 160ºC. Golonki przekładamy do żeliwnej brytfanny i dodajemy pokrojoną na ćwiartki cebulę, por, marchew następnie podlewamy ciemnym piwem i grillujemy przez ok. 3 h tak aby golonka ładnie się zarumieniły. To czy są one gotowe rozpoznacie po łatwości z jaką wyciągniecie kość – jeśli stawia ona opór to znaczy, że golonka powinny się jeszcze trochę grillować, a jeżeli wychodzi ona bez najmniejszego problemu to możecie przystąpić do jedzenia! :)
Komentarze
Aktualnie brak komentarzy!
Zostaw komentarz