Przepis na peklowaną golonkę po bawarsku od firmy ZMW Pala

person Opublikowane przez: P Sklep list W: Przepisy W dniu: comment Komentarze: 0 favorite Wejścia: 445

W dzisiejszym artykule prezentujemy przepis na peklowane golonki po bawarsku.

Idealne połączenie piwa, przypraw i niepowtarzalnego aromatu jabłoni sprawi, że golonka będzie pyszna i delikatna.

Skusicie się?

Golonki wieprzowe tylne (ok. 1,20 kg sztuka) – 2 sztuki

Składniki

  • 2 golonki 
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 7-9 ziaren pieprzu
  • 2 ząbki czosnku
  • 0.5 l piwa ciemnego
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 1 marchew

Składniki na marynatę

  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki gorczycy
  • 2 łyżki miodu
  • szczypta majeranku
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka sosu sojowego
  • pieprz gruboziarnisty 

Użyte akcesoria

Żeliwna brytfanna Broil King® 69615
Pędzel silikonowy Broil King® 64013
Termometr MEATER+ OSC-MT-MP01
Rękawica do grillowania Broil King® 60974
Pellet z jabłoni Broil King® 63923


Wykonanie

Golonki myjemy i peklujemy w solance. Następnie podgotowujemy przez 60 min z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego, pieprzu, czosnku. Golonki wyjmujemy z wywaru, skórę nacinamy w kratę. Marynatę nakładamy na mięso dwa razy – przed i po grillowaniu za pomocą silikonowego pędzelka.

Piekarnik rozgrzewamy do 160ºC. Golonki przekładamy do żeliwnej brytfanny i dodajemy pokrojoną na ćwiartki cebulę, por, marchew następnie podlewamy ciemnym piwem i grillujemy przez ok. 3 h tak aby golonka ładnie się zarumieniły. To czy są one gotowe rozpoznacie po łatwości z jaką wyciągniecie kość – jeśli stawia ona opór to znaczy, że golonka powinny się jeszcze trochę grillować, a jeżeli wychodzi ona bez najmniejszego problemu to możecie przystąpić do jedzenia! :)

Komentarze

Aktualnie brak komentarzy!

Zostaw komentarz

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota Styczeń Luty Marzec Kwiecień Maj Czerwiec Lipiec Sierpień Wrzesień Październik Listopad Grudzień
  • Rejestracja

Rejestracja nowego konta

Masz już konto?
Zaloguj się Lub Zresetuj hasło