Przepis na polędwicę Wellington

person Opublikowane przez: Sklep NaGrillu list W: Przepisy W dniu: comment Komentarze: 0 favorite Wejścia: 996



Składniki

- Polędwica wołowa 1 szt. 

- Musztarda francuska 200g

- Pieczarki portobello 500 g

- Czosnek 1 główka 

- Masło 100 g

- Sól pieprz do smaku

- Szynka prosciutto lub szwarcwaldzka 250g

- Ciasto francuskie 2 szt. 

- Olej 50 ml

  


Przygotowanie

Oczyszczamy polędwicę i odcinamy jej "głowę".

Mięso solimy i nacieramy olejem następnie grillujemy do momentu karmelizacji po czym odstawiamy do ostygnięcia.

Pieczarki trzemy na tarce i przesmażamy na maśle z czosnkiem, aż cała woda nie odparuje.

Gdy polędwica ostygnie smarujemy ją musztardą francuską i świeżo tłuczonym pieprzem.

Rozkładamy na folię szynkę posmarowaną pieczarkami i układamy na nią polędwicę.

Polędwicę zawijamy w szynkę mocno ją dociskając, po czym zawijamy całość w ciasto francuskie.

W drugim płacie ciasta robimy nacięcia tak, aby powstała nam charakterystyczna harmonijka i nakładamy na pierwsza warstwę. 

Grilla rozgrzewamy do 220°C razem z kamieniem szamotowym i układamy na nim naszego wellingtona. 

Pieczemy do uzyskania odpowiedniego dla nas stopnia wysmażenie mięsa w środku. 

Podajemy z pieczonymi ziemniakami grillowanymi szparagami sosem demi-glace lub z dodatkami jakie tylko lubimy.


Komentarze

Aktualnie brak komentarzy!

Zostaw komentarz

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota Styczeń Luty Marzec Kwiecień Maj Czerwiec Lipiec Sierpień Wrzesień Październik Listopad Grudzień
  • Rejestracja

Rejestracja nowego konta

Masz już konto?
Zaloguj się Lub Zresetuj hasło