Przepis na polędwicę Wellington
Składniki
- Polędwica wołowa 1 szt.
- Musztarda francuska 200g
- Pieczarki portobello 500 g
- Czosnek 1 główka
- Masło 100 g
- Sól pieprz do smaku
- Szynka prosciutto lub szwarcwaldzka 250g
- Ciasto francuskie 2 szt.
- Olej 50 ml
Przygotowanie
Oczyszczamy polędwicę i odcinamy jej "głowę".
Mięso solimy i nacieramy olejem następnie grillujemy do momentu karmelizacji po czym odstawiamy do ostygnięcia.
Pieczarki trzemy na tarce i przesmażamy na maśle z czosnkiem, aż cała woda nie odparuje.
Gdy polędwica ostygnie smarujemy ją musztardą francuską i świeżo tłuczonym pieprzem.
Rozkładamy na folię szynkę posmarowaną pieczarkami i układamy na nią polędwicę.
Polędwicę zawijamy w szynkę mocno ją dociskając, po czym zawijamy całość w ciasto francuskie.
W drugim płacie ciasta robimy nacięcia tak, aby powstała nam charakterystyczna harmonijka i nakładamy na pierwsza warstwę.
Grilla rozgrzewamy do 220°C razem z kamieniem szamotowym i układamy na nim naszego wellingtona.
Pieczemy do uzyskania odpowiedniego dla nas stopnia wysmażenie mięsa w środku.
Podajemy z pieczonymi ziemniakami grillowanymi szparagami sosem demi-glace lub z dodatkami jakie tylko lubimy.
Komentarze
Aktualnie brak komentarzy!
Zostaw komentarz