Przepis na warzywny sos demi-glace

person Opublikowane przez: Sklep NaGrillu list W: Przepisy W dniu: comment Komentarze: 0 favorite Wejścia: 1337



Składniki

- Seler naciowy 1 szt 

- Fenkuł 1 szt 

- Tymianek 1 doniczka 

- Rozmaryn 1 doniczka 

- Natka 2 pęczki 

- Koperek 2 pęczki 

- Czosnek 2 główki 

- Cebula 4 sztuki 

- Marchew 2 szt 

- Pietruszka 2 szt 

- Seler 1 szt mniejszy

- Anyż 2 gwiazdki 

- Cynamon 1 kora 

- Porto 1 butelka 

- Woda 

  


Przygotowanie

Nieobrane warzywa kroimy na mniejsze części, następnie rozkładamy je na grillu i mocno przepalamy uważając jednak, aby ich nie spalić.

Przepalone warzywa przekładamy do garnka z wodą, cynamonem, anyżem i solą po czym gotujemy całość przez ok. 5 godzin dolewając porto.

Doprawiamy do smaku i przecedzamy przez sito. Teraz odparowujemy, aż do momentu uzyskania esencji - jeżeli chcecie, aby była ona gęstsza to polecamy zaciągnąć sos zawiesiną z mąki kukurydzianej lub skrobi.


Komentarze

Aktualnie brak komentarzy!

Zostaw komentarz

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota Styczeń Luty Marzec Kwiecień Maj Czerwiec Lipiec Sierpień Wrzesień Październik Listopad Grudzień
  • Rejestracja

Rejestracja nowego konta

Masz już konto?
Zaloguj się Lub Zresetuj hasło