Przepis na warzywny sos demi-glace

Składniki
- Seler naciowy 1 szt
- Fenkuł 1 szt
- Tymianek 1 doniczka
- Rozmaryn 1 doniczka
- Natka 2 pęczki
- Koperek 2 pęczki
- Czosnek 2 główki
- Cebula 4 sztuki
- Marchew 2 szt
- Pietruszka 2 szt
- Seler 1 szt mniejszy
- Anyż 2 gwiazdki
- Cynamon 1 kora
- Porto 1 butelka
- Woda
Przygotowanie
Nieobrane warzywa kroimy na mniejsze części, następnie rozkładamy je na grillu i mocno przepalamy uważając jednak, aby ich nie spalić.
Przepalone warzywa przekładamy do garnka z wodą, cynamonem, anyżem i solą po czym gotujemy całość przez ok. 5 godzin dolewając porto.
Doprawiamy do smaku i przecedzamy przez sito. Teraz odparowujemy, aż do momentu uzyskania esencji - jeżeli chcecie, aby była ona gęstsza to polecamy zaciągnąć sos zawiesiną z mąki kukurydzianej lub skrobi.
Komentarze
Aktualnie brak komentarzy!
Zostaw komentarz