Przepis na żeberka wieprzowe przygotowane metodą "3-2-1".
Tegoroczny sezon grillowy rozpoczynamy przygotowaniem żeberek wieprzowych metodą 3-2-1.
Czas przygotowania: 3 godziny wędzenia + 2 godziny podpiekania w brytfannie żeliwnej + 1 godzina karmelizowania na ruszcie
Składniki
- 2 kg żeberek wieprzowych
- Musztarda o wyrazistym smaku
- Sok jabłkowy - dla podkręcenia aromatu polecamy dodać pokrojone jabłka, czosnek i cebulę
Mieszanka przypraw
- ½ szkl. brązowego cukru
- 2 łyżki pieprzu czarnego + 1 łyżka pieprzu ziołowego
- 2 łyżki papryki słodkiej
- 1 łyżka Chili
- Pieprz cayenne
- 3 łyżki soli
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżka suszonego + 1 łyżka staropolskiego czosnku
- 1 łyżka suszonej cebuli
- Ziarna kopru włoskiego
Mieszanka płynna
- 1/3 octu jabłkowego
- 1/3 whiskey
- 1/3 soku jabłkowego
Użyte akcesoria
Brytfanna ze stali szlachetnej Grill Pro® 63106
Żeliwna brytfanna do żeberek i pieczeni Grill Pro® 69615
Rozpylacz oleju Grill Pro® 50945
Szczypce Broil King® Imperial 64012
Wykonanie
Rozpoczynamy od ściągnięcia membrany z żeberek. Nacieramy je musztardą a następnie obsypujemy mieszanką przypraw i umieszczamy na stojaku do żeberek. Na ruszcie obok stawiamy brytfannę stalową wypełnioną sokiem jabłkowym z dodatkiem jabłek, cebuli i czosnku. Przez 3 godziny wędzimy na grillu Pellet Regal w temperaturze ok. 120°C. Przez pierwsze 2 godziny nie otwieramy grilla, w trzeciej godzinie co 15 minut spryskujemy żeberka mieszanką z octu, whisky i soku jabłkowego.
Następnie za pomocą szczypiec przekładamy żeberka do brytfanny żeliwnej i grillujemy 2 godziny tak aby żeberka wewnątrz osiągnęły temperaturę 95°C.
Po tym czasie mięso wyciągamy z brytfanny, smarujemy obficie sosem barbecue, przekładamy na stojak do żeberek i przez 1 godzinę karmelizujemy. Tak przygotowaną potrawę odkładamy na 1 godzinny odpoczynek – oczywiście jeżeli masz silną wolę
Poniżej znajdziecie zdjęcia z przygotowania, którymi możecie się sugerować podczas testowania naszego przepisu.
Smacznego! :)
Komentarze
Aktualnie brak komentarzy!
Zostaw komentarz