Przepis na żeberka wieprzowe przygotowane metodą "3-2-1".

person Opublikowane przez: P Sklep list W: Przepisy W dniu: comment Komentarze: 0 favorite Wejścia: 609

Tegoroczny sezon grillowy rozpoczynamy przygotowaniem żeberek wieprzowych metodą 3-2-1.

Czas przygotowania: 3 godziny wędzenia + 2 godziny podpiekania w brytfannie żeliwnej + 1 godzina karmelizowania na ruszcie

Składniki

- 2 kg żeberek wieprzowych

- Musztarda o wyrazistym smaku

- Sok jabłkowy - dla podkręcenia aromatu polecamy dodać pokrojone jabłka, czosnek i cebulę



Mieszanka przypraw

- ½ szkl. brązowego cukru

- 2 łyżki pieprzu czarnego + 1 łyżka pieprzu ziołowego

- 2 łyżki papryki słodkiej

- 1 łyżka Chili

- Pieprz cayenne

- 3 łyżki soli

- 1 łyżeczka mielonego imbiru

- 1 łyżka suszonego + 1 łyżka staropolskiego czosnku 

- 1 łyżka suszonej cebuli

- Ziarna kopru włoskiego



Mieszanka płynna

- 1/3 octu jabłkowego

- 1/3 whiskey

- 1/3 soku jabłkowego



Użyte akcesoria

Brytfanna ze stali szlachetnej Grill Pro® 63106

Żeliwna brytfanna do żeberek i pieczeni Grill Pro® 69615

Rozpylacz oleju Grill Pro® 50945

Szczypce Broil King® Imperial 64012



Wykonanie

Rozpoczynamy od ściągnięcia membrany z żeberek. Nacieramy je musztardą a następnie obsypujemy mieszanką przypraw i umieszczamy na stojaku do żeberek. Na ruszcie obok stawiamy brytfannę stalową wypełnioną sokiem jabłkowym z dodatkiem jabłek, cebuli i czosnku. Przez 3 godziny wędzimy na grillu Pellet Regal w temperaturze ok. 120°C. Przez pierwsze 2 godziny nie otwieramy grilla, w trzeciej godzinie co 15 minut spryskujemy żeberka mieszanką z octu, whisky i soku jabłkowego. 

Następnie za pomocą szczypiec przekładamy żeberka do brytfanny żeliwnej i grillujemy 2 godziny tak aby żeberka wewnątrz osiągnęły temperaturę 95°C. 

Po tym czasie mięso wyciągamy z brytfanny, smarujemy obficie sosem barbecue, przekładamy na stojak do żeberek i przez 1 godzinę karmelizujemy. Tak przygotowaną potrawę odkładamy na 1 godzinny odpoczynek – oczywiście jeżeli masz silną wolę

Poniżej znajdziecie zdjęcia z przygotowania, którymi możecie się sugerować podczas testowania naszego przepisu.

Smacznego! :)

Komentarze

Aktualnie brak komentarzy!

Zostaw komentarz

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota Styczeń Luty Marzec Kwiecień Maj Czerwiec Lipiec Sierpień Wrzesień Październik Listopad Grudzień
  • Rejestracja

Rejestracja nowego konta

Masz już konto?
Zaloguj się Lub Zresetuj hasło