Żeberka wieprzowe BBQ low & slow

Żeberka wieprzowe BBQ low & slow (max 6h 20 min)
Przyrządzenie:
Grill lub Smoker
Składniki
- żeberka wieprzowe
- musztarda o wyrazistym smaku
- mieszanka przypraw SPC + jedna z dedykowanych: Korean BBQ Gold, Mexico, przyprawa do wieprzowiny
- masło
- miód
- cukier brązowy
- sos do glazury (np. sweet chili, azjatycki sos chili, mango & habanero)
Drewno do wędzenia
- zrębki owocowe (np. jabłkowe Napoleon)
Przygotowanie
1. Obróbka wstępna
- Z żeberek zdejmij błonę od strony kości.
- Dokładnie osusz ręcznikiem papierowym.
2. Przygotowanie przyprawy
- Posmaruj mięso cienką warstwą musztardy.
- Posyp mieszanką przypraw SPC, a następnie wybraną przyprawą dedykowaną.
3. Wędzenie (Etap 1 – Smoke)
- Grill ustaw na 120°C.
- Dodawaj zrębki jabłkowe lub inne drewno owocowe.
- Wędź ok. 4 h, aż temperatura wewnętrzna osiągnie 74°C.
4. Zawijanie (Etap 2 – Wrap)
- Wyjmij żeberka. Połóż na papierze BBQ.
- Dla estetyki i ładnego wyglądu należy poluzować kości ( bone popping ) poprzez dociskanie)
- Posmaruj obficie masłem, polej miodem, posyp cukrem brązowym.
- Zawiń szczelnie w papier.
- Włóż z powrotem na grill (nadal 120°C) na ok. 2 h, aż mięso osiągnie 90°C.
5. Glazurowanie (Etap 3 – Glaze)
- Rozwiń żeberka i połóż na kratce.
- Posmaruj wybranym sosem do glazury.
- Podnieś temperaturę grilla do 200°C.
- Piecz ok. 20 minut, aby sos się skarmelizował i stworzył błyszczącą glazurę.
Efekt końcowy
Miękkie, soczyste żeberka z delikatnym dymnym aromatem, słodko-pikantną glazurą i głębią smaku dzięki etapom przyprawiania i zawijania.
Czas całkowity: ok. 6 h 20 min
Smacznego! :)
Komentarze
Aktualnie brak komentarzy!
Zostaw komentarz