Żeberka wieprzowe BBQ low & slow

person Opublikowane przez: P Sklep list W: Przepisy W dniu: comment Komentarze: 0 favorite Wejścia: 10959

Żeberka wieprzowe BBQ low & slow (max 6h 20 min)

Przyrządzenie:

Grill lub Smoker

Składniki

Drewno do wędzenia


Przygotowanie

1. Obróbka wstępna

  • Z żeberek zdejmij błonę od strony kości.

  • Dokładnie osusz ręcznikiem papierowym.

2. Przygotowanie przyprawy

  • Posmaruj mięso cienką warstwą musztardy.

  • Posyp mieszanką przypraw SPC, a następnie wybraną przyprawą dedykowaną.

3. Wędzenie (Etap 1 – Smoke)

  • Grill ustaw na 120°C.

  • Dodawaj zrębki jabłkowe lub inne drewno owocowe.

  • Wędź ok. 4 h, aż temperatura wewnętrzna osiągnie 74°C.

4. Zawijanie (Etap 2 – Wrap)

  • Wyjmij żeberka. Połóż na papierze BBQ.

  • Dla estetyki i ładnego wyglądu należy poluzować kości ( bone popping ) poprzez dociskanie)

  • Posmaruj obficie masłem, polej miodem, posyp cukrem brązowym.

  • Zawiń szczelnie w papier.

  • Włóż z powrotem na grill (nadal 120°C) na ok. 2 h, aż mięso osiągnie 90°C.

5. Glazurowanie (Etap 3 – Glaze)

  • Rozwiń żeberka i połóż na kratce.

  • Posmaruj wybranym sosem do glazury.

  • Podnieś temperaturę grilla do 200°C.

  • Piecz ok. 20 minut, aby sos się skarmelizował i stworzył błyszczącą glazurę.


Efekt końcowy

Miękkie, soczyste żeberka z delikatnym dymnym aromatem, słodko-pikantną glazurą i głębią smaku dzięki etapom przyprawiania i zawijania.

 Czas całkowity: ok. 6 h 20 min

Smacznego! :)

Komentarze

Aktualnie brak komentarzy!

Zostaw komentarz

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota Styczeń Luty Marzec Kwiecień Maj Czerwiec Lipiec Sierpień Wrzesień Październik Listopad Grudzień
  • Rejestracja

Rejestracja nowego konta

Masz już konto?
Zaloguj się Lub Zresetuj hasło