Przepis na Ragout z Kaczki

person Opublikowane przez: P Sklep list W: Przepisy W dniu: comment Komentarze: 0 favorite Wejścia: 196

Mięso z kaczki jest pyszne i wartościowe a w opisanym poniżej wydaniu została perfekcyjnie podkreślona dzikość jego smaku. Nasze ragoût powstało z bardzo wolno duszonego mięsa i warzyw a odpowiednio dobrana temperatura uwydatniła całe bogactwo smaków.

Potrawę tak przygotowaną można podawać jako samodzielne danie jak np.: leczo, gulasz czy bigos.

Ragout z kaczki – 2 porcje



Składniki:

- 2 udka z kaczki

- 3 marchewki

- 2 korzenie pietruszki

- 1 średni seler

- 400g śmietany kwaśnej 18%

- ½  kostki masła

- pieprz, sól, suszony czosnek niedźwiedzi do smaku

- natka pietruszki i cytryna do ozdoby



Użyte akcesoria:

- Szczypce Broil King® Imperial

64012

- Rękawica Broil King®

60974

- Garnek żeliwny ARKI z pokrywką 3,8l 

TOAR01.40P

- Żeliwna patelnia ARKI 24 cm

TOAR01.24



Wykonanie:

Mięso czyścimy, oprószamy suszonym czosnkiem niedźwiedzim i obsmażamy na patelni z każdej strony na złoty kolor.

Warzywa obieramy, kroimy w słupki i obsmażamy używając masła. Tak przygotowane warzywa oraz mięso z powstałym sosem własnym przekładamy do żeliwnego garnka.

Całość doprawiamy do smaku pieprzem i solą, zalewamy bulionem i dusimy do miękkości, mieszając co jakiś czas.

Czas duszenia w garnku na wolnym ogniu to około 1- 1,5h. W międzyczasie dodajemy śmietanę i odparowujemy.

Po tym czasie wyjmujemy kaczkę i oddzielamy od kości.

Po wyłożeniu potrawy na talerz całość posypujemy natką pietruszki i dekorujemy cytryną.

Tak przygotowane danie podaliśmy z chrupiącymi i złocistymi grzankami.

Smacznego! :)

Komentarze

Aktualnie brak komentarzy!

Zostaw komentarz

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota Styczeń Luty Marzec Kwiecień Maj Czerwiec Lipiec Sierpień Wrzesień Październik Listopad Grudzień
  • Rejestracja

Rejestracja nowego konta

Masz już konto?
Zaloguj się Lub Zresetuj hasło