Przepis na Ragout z Kaczki

Mięso z kaczki jest pyszne i wartościowe a w opisanym poniżej wydaniu została perfekcyjnie podkreślona dzikość jego smaku. Nasze ragoût powstało z bardzo wolno duszonego mięsa i warzyw a odpowiednio dobrana temperatura uwydatniła całe bogactwo smaków.
Potrawę tak przygotowaną można podawać jako samodzielne danie jak np.: leczo, gulasz czy bigos.
Ragout z kaczki – 2 porcje
Składniki:
- 2 udka z kaczki
- 3 marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- 1 średni seler
- 400g śmietany kwaśnej 18%
- ½ kostki masła
- pieprz, sól, suszony czosnek niedźwiedzi do smaku
- natka pietruszki i cytryna do ozdoby
Użyte akcesoria:
- Szczypce Broil King® Imperial |
64012 |
- Rękawica Broil King® |
60974 |
- Garnek żeliwny ARKI z pokrywką 3,8l |
TOAR01.40P |
- Żeliwna patelnia ARKI 24 cm |
TOAR01.24 |
Wykonanie:
Mięso czyścimy, oprószamy suszonym czosnkiem niedźwiedzim i obsmażamy na patelni z każdej strony na złoty kolor.
Warzywa obieramy, kroimy w słupki i obsmażamy używając masła. Tak przygotowane warzywa oraz mięso z powstałym sosem własnym przekładamy do żeliwnego garnka.
Całość doprawiamy do smaku pieprzem i solą, zalewamy bulionem i dusimy do miękkości, mieszając co jakiś czas.
Czas duszenia w garnku na wolnym ogniu to około 1- 1,5h. W międzyczasie dodajemy śmietanę i odparowujemy.
Po tym czasie wyjmujemy kaczkę i oddzielamy od kości.
Po wyłożeniu potrawy na talerz całość posypujemy natką pietruszki i dekorujemy cytryną.
Tak przygotowane danie podaliśmy z chrupiącymi i złocistymi grzankami.
Smacznego! :)
Komentarze
Aktualnie brak komentarzy!
Zostaw komentarz