Przepis na amerykańskie Pancakes.
Smaczne i puszyste - amerykańskie Pancakes ! :)
Amerykańskie Naleśniki Pancakes
Pancakes to Amerykański klasyk. Jest on najmniejszy z omawianych naleśników lecz swoje niewielkie rozmiary rekompensuje pulchnością, którą bije wszystkie naleśniki na głowę.
Swoją pulchność zawdzięcza drożdżom, które pozawalają na osiągnięcie niepowtarzalnej puszystości.
Jest on królem amerykańskich śniadań, a to nie z byle powodu. Samo smażenie zajmuje niewiele czasu, a przez jego rozmiar możemy zrobić go więcej przy jednym podejściu.
Posiada nawet własne święto!
Pancake Day lub po prostu Dzień Naleśnika w USA wypada w Tłusty Wtorek (odpowiednik naszego Tłustego Czwartku).
Teorię mamy już za sobą, więc pora na praktykę.
Poniższy przepis został przygotowany przez firmę Krampouz i został sprawdzony na naleśnikarni Krampouz Billig.
Składniki na 24 naleśniki:
- 200g mąki pszennej.
- 400ml mleka półtłustego.
- 2 jajka.
- ½ paczki drożdży.
- 1 łyżka cukru
Sposób przygotowania ciasta:
- Dodaj do miski mąkę, jajka, cukier oraz rozpuszczone w łyżce ciepłej wody drożdże.
- Miksuj do uzyskania gładkiego, pozbawionego grudek ciasta.
- Powoli dodawaj mleko i odstaw ciasto na 30min.
Smażenie:
- Ustaw termostat naleśnikarni na 180°C.
- Delikatnie posmaruj płytę używając do tego nasączonej w oliwie szmatki.
- Wylej pół chochli ciasta i delikatnie rozprowadź do uzyskania oczekiwanego rozmiaru. (w przypadku tego przepisu polecana średnica to 12 cm).
- Smaż przez około 30 sekund.
- Gdy boki zaczną się rumienić, obróć naleśnik i smaż przez kolejne 30 sekund.
Propozycje podania:
Klasycznym sposobem podawania tych naleśników jest polanie ich syropem klonowym i udekorowanie kosteczką masła z miodem, lecz jak w przypadku innych naleśników możliwości podania jest wiele i zachęcamy do eksperymentów!
Komentarze
Aktualnie brak komentarzy!
Zostaw komentarz