Przepis na roladę z boczku po staropolsku przygotowaną na grillu Broil King® REGAL™ PELLET 500
Dzięki użyciu pelletu Power-Flame® Olcha to idealna mięsna propozycja o fantastycznym kolorze i aromacie
Składniki
- Boczek bez skóry z Zakładu Przetwórstwa Mięsnego Tomaszny
- Musztarda o wyrazistym smaku
- Ziarna jałowca
- Ząbki czosnku
- Zmielony pieprz, majeranek, ziele angielskie
- Sypka papryka słodka lub ostra – według uznania
- Sól
Użyte akcesoria
- Sznurek
- Pellet do grillowania Power-Flame® Olcha
Wykonanie
Mięso bez skóry oczyszczamy z kości i chrząstek. Obficie solimy i od środka smarujemy musztardą o wyrazistym smaku. Następnie dodajemy kilkanaście ziaren jałowca, ząbków czosnku. Posypujemy zmielonym pieprzem, majerankiem, zielem angielskim oraz papryką słodką lub ostrą (według uznania). Mięso zawijamy, rolujemy i związujemy sznurkiem. Nabite na rożen grillujemy przez 3 godziny w temperaturze 160°C (w przypadku grilla gazowego polecamy użyć skrzynki wędzarniczej wypełnionej pelletem). Po tym czasie schładzamy około 6 godzin i usuwamy sznurek.
Proponujemy pokroić w plasterki i podawać ze świeżym pieczywem.
Smacznego! :)
Komentarze
Aktualnie brak komentarzy!
Zostaw komentarz