Przepis na duszonki z grilla gazowego Broil King®
Duszonki to potrawa bez której nie obejdzie się żadna biesiada!
Swoim smakiem, aromatem i łatwością przygotowania podbiła serca wielu osób, w tym nasze.
Sposobów na jej przygotowanie jest równie wiele co jej nazw, lecz najpopularniejszym jest przyrządzenie jej w żeliwnym kociołku prosto nad ogniskiem.
W naszym przypadku kociołek zastąpi żeliwna brytfanna, a ognisko grill gazowy firmy Broil King®.
Poniżej znajdziecie przepis na przygotowanie tej przepysznej potrawy i gwarantujemy, że podczas jego czytania nie raz pocieknie Wam ślinka.
Składniki
- 1 mała kapusta kapusta
- 0,5 kg boczku
- 0,5 kg kiełbasy
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 3 ząbki czosnku
- sól i pieprz wedle uznania
Użyte akcesoria
- Żeliwna brytfanna do żeberek Broil King® 69615
- Rękawica do grillowania Broil King® 60974
Wykonanie
Boczek bez skóry i kiełbasę kroimy w niezbyt drobną kostkę.
Z główki kapusty odrywamy kilka zewnętrznych liści tak, aby się nie porwały a resztę szatkujemy.
Ziemniaki, marchewkę, cebulę obieramy, kroimy w plastry. Wszystko razem mieszamy wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Z brytfanny żeliwnej wyjmujemy ruszt ze stali szlachetnej i na spód kładziemy skórkę z boczku (stroną tłustą do dołu).
Boki i spód brytfanny obkładamy liśćmi kapusty tak aby nachodziły na siebie. Wsypujemy przygotowany boczek, kiełbasę i warzywa.
Wszystko ciasno ugniatamy i przykrywamy liśćmi kapusty.
Rozgrzewamy dwa boczne palniki grilla. Zamkniętą brytfannę stawiamy na rusztach.
Duszonki pieczemy w temperaturze 160ºC/180ºC przez 1-1,30 godziny (w zależności od warunków).
Komentarze
Aktualnie brak komentarzy!
Zostaw komentarz